Ház külső falai köré szeretnék 30-40cm-es betonszegélyt csinálni lejtésben a jobb vízelvezetés miatt. Vagy jobb ha csak a földet lejtetem meg jobban?
Én megcsináltattam körben a járdát, azóta dohosodik, penészedik a szuterén.
Ez az én tapasztalatom.
Első vagyok: Egy lejtésben lévő földkupac ugyan úgy átázik, nem sokat érsz vele. A szilárd burkolat valóban távol tartja a lábazattól a nedvességet, gyakran alkalmazzák is. Az is jó megoldás, talán szebb is, ha kavicsfeltöltést használsz körben, alulra, az alapozási szinten pedig drain-csövet építesz be, így valóban elvezeted akár a talajvizet is a háztól. Persze ez sokkal drágább, és kell kiépített csapadékgyűjtő hozzá.
Második válaszoló, biztos, hogy egy járda okozza a dohosodást? Nem újítottatok fel mást is, például külső pincefalszigetelés, műanyag ablak, vagy hasonló? Nehezen elképzelhetőnek tartom, hogy a járda okozna problémát.
Kedves 1-es!
Nem, nem újítottunk fel akkor mást, a kert rendbetételekor gondoltuk ezt jó ötletnek.
Nem tudom mi lehet az ok, talán a vizes föld nem tud a beton miatt úgy száradni, mint azelőtt?
Azóta gondolkoztunk az általad is javasolt kavicságyon, de még nem szántuk rá magunkat.
4,nehéz így megmondani, em mindegy milyen a talaj, a rétegződés, lejtésviszonyok, anyagok. Nálad, pince esetén lehet, hogy valóban rontott a szellőzésen. Más a helyzet alápincézetlen esetben, ott nincs páranyimás belülről.
Azért gondolom jónak a szilárd burkolatot, mert egy ipari csarnokunknál (én építész tervező vagyok), lápos területen az alapozás védelmére szilárd burkolatot írtak elő a geológusok, kifejezetten az agyagos talaj átázása ellen.
De a népi hagyományban is gyakran megjelenik az épületek körül a szervízjárda.
A kavics általában jó megoldás, mert szellőzik is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!