Egy erdei családi ház mennyivel lehet hűvösebb nyáron?
Utolsó: nekem elég lenne, ha nyáron pl. 3-4 fok különbség lenne éjjel-nappal a mostani lakhelyemhez képest.
Ha megnézed az időjárás jelentéseket, folyton a Dél-Alföldön, vagy dél-keleten van a legmelegebb és amikor pl. Szombathelyen már régen elviselhetőbb a klíma, itt még mindig tombol a 35-40 fok és az esetek 60-70 %-ában az eső, vagy a hűvösebb idő el sem jut idáig. Szóval nem jut egy percnyi felfrissülés sem. Ez hosszabb távon sajnos kiakaszt, bármennyire is szeretem a helyet, ahol lakom.
"tetőtéri szoba 2 nagy déli ablakkal, redőny nélkül... 26 fok max"
Kedves Kérdező!
Nem kell ám itt minden hozzászólást készpénznek venni!
Ha ez igaz lenne, akkor nem adnának el az országban egyetlen klímát sem!
Nagyon jól szigetelt házban lakunk, 24-25 fok volt a legnagyobb melegben. A ház délnyugati fekvésű, tehát telibe süti a délutáni Nap. Azonban van a ház előtt kettő darab hatalmas fosókaszilva fa. Már régen ki lettek volna vágva, mert brutális sok munkát ad 1-2 hónapon keresztül, amikor potyog a cseresznye nagyságú szilva.
22-07-ig van szellőztetve, utána minden redőny leengedve.
Amúgy miért nem szereltetsz fel klímát?
Első voltam, B30-as ez is (az építők azt mondták, rengeteg vasbetonnal), 16 centis grafitos szigeteléssel, a tetőé persze jobb, az a legfontosabb s a később hozzáépített kicsike fürdőszobában 31 centis. A tetőablakot kivéve passzívház szintűek a nyílászárók. Az új szabályozások miatt a már meglévő födémre ráöntöttek még 37 tonna betont s ez csak a födém egy része... Van hőtároló tömeg, mit mondjak.
Ezért van redőny nélkül a déli tetőtéri szobában tartós kánikula végén 26 fok. Télen azért feltűnőbb a változás, kis töredéke a fűtés a réginek és melegebb van.
Vannak hitetlen emberek, de a hőszigetelés tényeinek könnyű utánanézni. RENGETEGET számít a szigetelés és az nyáron is igen jó szolgálatot tesz, pláne a tetőtérben. Nincs átforrósodó tető, ami melegítené a szobát, a falak is egész bírják, a hőtároló tömeg is segít...
Klímával persze még lejjebb lehetne vinni, de az inkább a párátlanító funkció miatt vonz (s mert olcsóbb lenne a fűtés, de így se vészes, a nagy pára viszont néha gond).
Igazuk van a többieknek, számít, hogy hol vagy az országban s völgy, déli vagy északi lejtő. Bár ha szereted a napfényt, akkor nehéz dolog ez. Én imádom, csak a meleget nem.
A magyar hegyek igazán nem számítanak sokat, már ami a magasságukat illeti (ha egy szép nagy hegy takarja a napfényt, az más, de arról az előző szekcióban volt szó).
Hóban viszont igen. Én a Bakony határán lakom, benne, de éppenhogy, 200 méteren, dombtetőn. 20 km-re van az Alföld széle, ott szinte soha nincs semennyi hó. Itt néha van s a szél remekül összefújja méteresre vagy magasabbra, de alapból sem kicsi. A Magas-Bakonyban viszont határozottan több szokott lenni, mint itt. Már azon ritka alkalmakkor, amikor hazánkban havazik, de annál becsesebb a hó számunkra, akik azért néha azt is akarunk látni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!