Egy erdei családi ház mennyivel lehet hűvösebb nyáron?
Sokat számítanak a fák, nyilván, sokat tudnak védeni a nap ereje ellen, márpedig az igazán alaposan melegít egy házat.
Persze ettől még a ház fekvése, szigetelő képessége s hőtároló tömege az, ami igencsak fontos.
Én már sokszor emlegettem a szobámat, tetőtéri szoba 2 nagy déli ablakkal, redőny nélkül... 26 fok max., igaz, megteszem, amit tudok. Vannak nagy fáim, de a szobámat pont nem árnyékolják jól s a tetőt sem, ahhoz azért igazán nagy fák kellenének s nem ártana, ha egy részük az ablak előtt helyezkedne el (de nem, a nagy hárs balra, a fenyők és a nyírfák jobbra. magasabbak, mint a ház, de ez kevés).
Viszont az alsó szintet már árnyékolják a fák, de ott van az is, hogy egyetlen szoba napos az egész házban a fáktól függetlenül is, mert így van kialakítva s ilyen a fekvése.
A fotonok közvetlen kihagyása tehát igen jó, de azért ha pocsék a szigetelés s kicsi a hőtároló tömeg, akkor a meleg azért bejön és bent marad (főleg, hogy sajna mi a fűtünk, a gépeink is...). Ugyanez télen, alapos kereszthuzat után az egyik ház kihűl, a másik levegője simán visszamelegszik attól, hogy ott vannak a meleg, nehéz falak (nyilván azt is vissza kell majd fűteni, de jobban ráér, illetve gyorsabban megy).
Ha nem akarsz sok napsütést, keress egy völgyet ami közelében egy magasabb hegy van, ez biztositja az árnyékot. Talán az északkeleti oldal a leghidegebb. Tapasztalatból mondom amit látok az itthoni hegyeken. Télen az északi, északkeleti részeken marad meg a legtovább a hótakaró, tehát nyáron is valszeg ott van a leghidegebb.
Déli lejtésű domboldalt semmiképp sem válassz, mert ott melegebb lessz mint az alföldön, domboldalra erősebben ver a nap.
Az biztos, hogy egy völgyben ahol egy patak csordogál és keveset süt a nap, hűvösebb a mikroklima mint egy alföldön.
Ha erdőbe vágyódsz, akkor ott kell venni házat, de a nyári felmelegedést a lakásban csupán a helyszínnel nem fogod megoldani.
Ez a tetőtér melegedés mindenkinek probléma, még szigetelt ház esetén is.
A megoldás a szigetelés mellett az ablakokra tükörfólia és klíma. Minden egyéb kényszermegoldáson kár vergődni!
Pár éve én is azon gondolkodom, hová tudok menekülni az országon belül, ahol nem ilyen elviselhetetlen a klíma, mint az Alföldön.
Engem nem is annyira a benti hőmérséklet érdekel, az légkondival megoldható, hanem a kinti. Rohadtul utálom már ezeket a forró nyarakat, az éjszakai 20 fokokat, menekülnék hűvösebb klímára, de nem tudom, hová.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!