Miért feketedik a kövirózsám?
Egy hete a kövirózsám elkezdett feketedni, majd idővel a fekete rész száradni. Tudom, hogy ez egy elég kis igényű növény, ezért is furcsállom, hogy feketedés után elszárad. A lehető legnaposabb helyen van, és kéthetente kap vizet.
El vagyok keseredve. Félek, hogy esetleg megtámadta valami, és hogy teljesen elpusztul. Egy hét alatt az öklömnyi növény fele ment tönkre.
Esetleg valaki találkozott már ilyen esettel? Mit tehetnék, hogy életben tartsam?
Nekem is van kövirózsám, de ilyen tünettel még nem találkoztam. Gyanakszom gombabetegségre, de - ha van lehetőséged - inkább mutasd meg növényorvosnak, vagy kérj tanácsot növényvédő szereket árusító üzletben. Vigyél becsomagolva pár levelet, kérdezd meg, hogy kibonthatod-e, vagy menjetek-e ki az üzletből, nehogy megfertőződjenek az ott levő növényeik az esetleges spóráktól.
A feketedés letörölhető a levélről, vagy benne van a növényi szövetben? Ha letörölhető, akkor nézetem szerint gombabetegség (korompenész?) az oka. Érdeklődhetsz agrár- vagy kertészeti egyetemek növényvédő tanszékén is, vagy hallgasd meg a Kossuth rádióban reggel 530-as hírek után a tanácsokat Ott elhangzik egy telefonszám, azon érdeklődhetsz.
Nekem is van kövirózsám, de ilyen tünettel még nem találkoztam. Gyanakszom gombabetegségre, de - ha van lehetőséged - inkább mutasd meg növényorvosnak, vagy kérj tanácsot növényvédő szereket árusító üzletben. Vigyél becsomagolva pár levelet, kérdezd meg, hogy kibonthatod-e, vagy menjetek-e ki az üzletből, nehogy megfertőződjenek az ott levő növényeik az esetleges spóráktól.
A feketedés letörölhető a levélről, vagy benne van a növényi szövetben? Ha letörölhető, akkor nézetem szerint gombabetegség (korompenész?) az oka. Érdeklődhetsz agrár- vagy kertészeti egyetemek növényvédő tanszékén is, vagy hallgasd meg a Kossuth rádióban reggel 530-as hírek után a tanácsokat Ott elhangzik egy telefonszám, azon érdeklődhetsz.(Érdekességként írom, hogy az idén virágba szökkent: hozott egy bugaszerű virágzatot kb. 25 cm-es, ujjnyi vastag száron.)
Ha valóban kövirózsa, nem csak valami kövirózsa-szerű növény (pl. Echeveria), akkor nem bírja sokáig lakásban.
Nem lehet, hogy a víz megállt a cserépben vagy a tányérban? Vagy túl hatalmas volt a cserép? Vagy kaspóban tartottad?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!