A vízóra által mutatott érték hogyan értendő?
Egész számként vagy tizedesként?
Tehát pl. 207-nél ez 207 m3 vagy 20,7 m3?
Igen,a számlálószerkezeted csak egész számokat tartalmaz.
Nem romlott el szerintem(De sose lehet tudni).Viszont a tegnapi képeden(amin az akna is látszik) 206köbméter és 999 liter (még nem váltott át teljesen hetesbe)meg akármennyi deciliter látható.A litereket a tizedesjegyeket mutató kis számos bigyókkal lehet leolvasni.
A frissebb közelített képen pedig 207 egész köbméter és 060 liter látható. Vagyis a két leolvasás között körülbelül 61 liter fogyasztás volt.Ami úgy gondolom reális lehet. Főleg ha csak zuhanyoztatok/tál.
De ha esetleg nem használtál volna vizet a két leolvasás között ,akkor a fogyasztás oka lehet csőtörés, de inkább folyás, csöpögés, wc tartály eresztés vagy hasonlók. Meg kell nézni,hogy ha minden csap el van zárva és nem tölt sem a wc tartály sem más,akkor forog-e a kis fekete mutató? Ha folyamatosan egy irányba forog ,akkor az elfolyásra,csőtörésre(vagy az említett vízfogyasztásra) utal. Ha oda vissza forog (szakaszosan felváltva egyszer jobbra egyszer balra) az pedig legtöbbször arra,hogy levegő ragadt a rendszeredben. Ilyenkor célszerű lenne minden végvezetéken kiengedni a levegőt,hogy ne mozgassa a mérőt. Viszont lehet az oka az is,hogy nincs visszacsapó szelep és közel van a fővezeték és akár a szomszédok vízfogyasztásakor is a nyomásváltozás miatt egyszer kifelé viszi a vizet másszor pedig visszatölti. Ezen egy visszacsapó szelep beépítése tud segíteni.
Amúgy a vízmérőaknában a földön heverésző kék plombák nem túl jó jelek. (Bár simán el tudom képzelni,hogy azok csak a régi leszerelt otthagyott plombák,viszont annak a vízmérő előtti hollandin kellene lennie. Bontatlan állapotban. :D Ha ott is van akkor oké.)
Nem szedtem le a plombát, szerintem az a kék az előző mérőé volt és mikor a vizesek cserélték, akkor ott hagyták lent. A vízmérő csere papírján szerepel a plomba száma, megnéztem és nem az van a kék műanyagon.
1,5 éve cserélték a mérőt, azóta lehetetlen, hogy 200+ m3 fogyott volna, mivel csak ketten lakunk itt rendszeresen és még a kerti öntözés is főleg esővízzel történik.
Hívtam már a héten vízvezeték szerelőt, ő azt mondta rendben vannak a vezetékek, nincsen törés sehol sem.
Ha el van zárva minden, akkor nem forog a fekete se.
2 havonta 6 m3 volt eddig az átalányunk és rendszeresen alatta fogyasztottunk.
Ezért gondolom, hogy elromolhatott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!