Egy ingatlan haszonélvezőjének meddig tart a joga?
Úgy tudom csak eladni nem adhatja el, de pl. bérbeadhatja a tulaj beleegyezése nélkül is, hisz "joga van élvezni a hasznot".
Fel is újíthatja.
Átalakithatja?
ha nem mi a határ?
Pl. polcokat korlátlanul felszerelhet?
Szigeteltetheti a házat?
Oké hogy attól az értéke felmegy de egy tulaj ettől még keresztbe tehet neki úgy hogy megtiltja a szigeteltetést.
Mit érdekli őt, hogy csökken a rezsi, esetleg értékesebb lesz úgy se adhatja el amíg a haszonélvező él, szóval megtilthat felújítást szigetelést bővítést akár polc felrakást, vagy nem?
Én meglepődtem azon,hogy manapság már haszonélvezeti joggal terhelten is árulnak házat/lakást.
A haszonélvezet lehet holtigtartó, illetve meghatározott ideig/dátumig tartó.
A haszonélvezet - szokták mondani- erősebb, mint a tulajdonjog. A haszonélvező, ahogy a szó jelentésében is benne van, élvezheti az ingatlan hasznát, tehát lakhatja, ameddig erre jogosultsága van.
Ez általában családon belül szokott történni gyerek/szülő vonatkozásában, de lehet az özvegynek is haszonélvezeti joga.
Sőt, akár a kettő együtt is.
Megegyezés kérdése minden, ha már ilyennel bírósághoz kell menni régen rossz, amiket kérdezel.
Ha költ rá a haszonélvező azzal növeli az ingatlan értékét és óvja az állagát.
És igen, bérbe is adhatja az ingatlant.
Olvasd el az alábbiakat, ebből kiderül.
Ugyan 2016-os tájékoztató, de ügyvéd oldalán van kinn, tehát aktuálisnak gondolom még ma is.
"Megegyezés kérdése minden, ha már ilyennel bírósághoz kell menni régen rossz, amiket kérdezel."
Ép ellentétesen, nem érted a haszonélvezeti jog lényegét. Az a lényege, hogy valaki aki engedné az ingatlan használatát, gondoskodik róla, hogy ez a halála után is így legyen. És ha nem tenné, nem bíróságra mehetne a kedvezményezett, hanem az utcára.
A kérdés nem arra szól, amikor valakik valakikkel meg tudtak egyezni, hisz akkor kérdés sincs. hanem arról amikor csak haszonélvezeti jog van egyezség viszont más nincs s nem is lehet, mert a tulajdonos ott tenne keresztbe ahol tudna, egyezségről szó sem lehet a részéről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!