Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Légkondi vagy hőszivattyú?

Légkondi vagy hőszivattyú?

Figyelt kérdés
Nem sokára építkezek, s hogy klima vagy hőszivattyú legyen-e inkább, nem tudom. Tudomásom szerint szinte ugyanaz az működési elv, csak a klima nem tud melegvizet előállítani. De akkor mikor éri meg a klima alkalmazása?
2018. ápr. 28. 00:42
 1/5 anonim ***** válasza:

Ez azért kicsit összetett dolog, sokat lehetne erről beszélni, de nem érnénk a végére, nézzed az árát pl. egy geotermikus hőszivattyú egy átlagos háznál ahol hűtés/fűtés és HMV van olyan 7 milla körül van. Egy levegő-levegő hőszivattyú ami szintén, hűtés/fűtés és HMV is tud napelemmel együtt 4-6 milla között van, gondolom split klímára gondoltál a kérdésben. Az valóban nem tud HMV-t viszont, a mai invertres klímák pl. A++ kategóriás igen keveset fogyaszt áramban, tudsz gazdaságosan hűteni és fűteni. 1,5 millából kihozható egy normál lakás esetében, de ez már szereléssel együtt, mígahőszipka rendszer amit említettem csak a gépészetet jelenti, a szerelés az még+ 1 milla is lehet, vagy néhe több. Az átlagos házat mindenképpen 200m2 alatt értem e felett jóval többe kerülne a gépészeti rendszer, bármelyikről is legyen szó.

A geo-nál nem egyszerű a kivitelezés, elég körülményes, ha rosszul szerelik, vagy hiba lép fel általában eltömődik a rendszer, ez működés szempontjából a legveszélyesebb. A levegő-levegő hőszipkánál ilyen nincs, ott viszont simán tudsz -28 fokig is gazdaságosan fűteni jobb gépek 4,9 COP értéket tudnak. Split klímánál meg szintén -25 fokig lehet fűteni, vagyis amiket mi forgalmazunk azokkal lehet, mert fűtésre optimalizált gépek és fagyvédelemmel vannak ellátva COP értéke 4 körül van. Az inverteres split is levegő-levegő hőszivattyús rendszer ez is hőcserélővel vonja ki a hőt a környezetből és nem áramból állítja elő. Ha egy átlagos körülményt veszünk akkor 3 vagy 3 és félszer annyi hőenergiát tud leadni mint amit a hálózatból felvett. Azaz nem áramból állítja elő a hőt mint pl. egy elektromos olajradiátor, hanem kintről szivattyúzza be. Röviden ennyi, bővebben meg ódákat lehetne...

2018. ápr. 28. 08:42
 2/5 A kérdező kommentje:
Most nézem, hogy a Daikin gyárt olyan klímát, ami a+++, szellőztetni lehet vele, stb. Ha úgy vesszük talán jobban megéri, egy 100 nm háznál, 2.5 millióból kijön, ahogy számolom, s a friss levegő utánpótlás is megoldott általa. A hőszivattyú mellé, még azt is ki kellene építeni.
2018. ápr. 28. 14:45
 3/5 A kérdező kommentje:
Klímán, az oldalfali splitre gondoltam.
2018. ápr. 28. 15:01
 4/5 anonim ***** válasza:
Akkor már, hogy ne dobjál ki 2,5 millát feleslegesen, jobban járnál hővisszanyerős szellőztető rendszerrel. A GREE-nek vannak jó split gyártmányai A++ kategóriában ami fűtésre lett tervezve, a daikin új szériái már nem japánban készülnek hanem európában, így én erre nem költenék, de te tudod. Másrészt a A++ és A+++ között már annyira minimális a megtkarítás, hogy ezt a villanyszámlába észrevenni nem fogod, harmadrészt gondolom az ár is számít, nem kevés maradna a zsebedben. Ami simán elég egy hővisszanyerős gépre és nem csak simán kiengednéd a meleget, közben friss levegőt biztosít a rendszer. Ez persze ízlések/pofonok és pénzfüggő.
2018. ápr. 28. 18:20
 5/5 A kérdező kommentje:
Rendben van, jogos, tényleg elég drága lenne az úgy. Azért 1 millió egy 5kw klímáért... Akkor most lehet inkább azt kérdezném, hogy akkor mi értelme egy hőszivattyús rendszernek? Persze jó a nagy felületi hőleadás (fal, padló), de egy jól szigetelt épületnél szerintem ez annyira nem mérvadó, plusz drágább egy esetleges meghibásodás pl. szivárgás a padlóban kijavítása, gondolom én. Persze ez is sok mindentől függ.
2018. ápr. 28. 18:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!