Létezik olyan bojler, aminél könnyített a vízkőtelenítés?
Én a vízlágyítót javaslom (pl. bluesoft, BWT stb.) Drága, de jó. Tisztálkodás és mosásnál is érezhető lesz a különbség.
Csaptelepekről se kell többet vízkövet vakarni.
Köszönöm a válaszokat! Különösen azt, amiben leírtátok, hogy 55°C felett erős a vízkő képződés.
Hát én kibékülnék egy kisebb bojlerrel is, ha egyszerűbb lenne kiszedni belőle a vízkövet, és gyorsan felmelegítené, amit újratölt, hogy ne kelljen órákat várni, ha valaki elfürödte a meleg vizet. A mostani procedúra kb. az, hogy el kell zárni a vizet, kinyomni az áramot, aztán leengedni belőle teljesen a vizet, mindent szétcsavarozni, kézzel kiszedni belőle a követ, anódot cserélni, elektronikát cserélni, aztán mindent vissza. Elektronikát azóta cserélünk, mióta egyszer majdnem felrobbant egy meghibásodott vezérlő miatt. Már gőz jött a csapból, mire észrevettük. Reméltem, hogy van valami olyasmi, aminél nem kell teljesen szétszedni az egészet egy sima vízkőtelenítéshez, hanem van erre valami szerelő nyílás vagy valami automatizált megoldás, pl lerázza ultrahanggal a vízkövet a fém részekről, aztán le lehet engedni az egészet a lefolyóba.
Az elektromos kicsapódás megakadályozós módszerben én nem nagyon hiszek. Szerintem vagy kamu, vagy max kis mértékben hatásos. Ha jól emlékszem úgy reklámozták, hogy összetöri a mészkő kristályokat, és ezért nem tud kicsapódni, viszont ezek a kristályok simán visszanőnek ha felmelegítjük a vizet. Nem akarok egy fillért se szánni ilyesmire. Az átfolyós nekem nem szimpi, voltam már előtte sok albérletben, és sehol sem működött rendesen, mindenhol először jéghideg volt a víz, utána meg tűz forró, sőt olyan is volt, hogy menet közben változott a hőmérséklete. A vízlágyítótól azért idegenkedek, mert sózza a vizet, illetve, mert minden este regenerálnom kéne az ioncserélő gyantát (legalábbis ismerősömék úgy csinálták a teaházukban), ami költségben talán nem olyan sok, de nem akarok minden nap karbantartással foglalkozni. A foszforozóról még nem hallottam, ha arról van szó, hogy foszforsavat juttat a vízbe, hogy savanyítsa azt, akkor az is kizárt, mert egészségtelen ugyanúgy, mint a kalcium/magnézium ionok cseréje nátriumra.
A polifoszfátozás teljesen rendben van, nem kell tőle tartani. Itt nagyjából leírják hogy működik. [link] Nekem bevált, szinte nullára redukálta a vízmelegítőben a vízkövet.
A készülékből a vízkövet csak bontással tudod eltávolítani, ez másként nem megy. Általában egy tömítéscserével megúszható a dolog, normális körülmények közt sok évet kibír a többi alkatrész. Az anódot a tartály állapotától függően van amikor 4-5 évente kell csak cserélni. Ha hamar, 1-2 év alatt elfogy, akkor a tartály bevonata sérült, és az anód "feláldozza" magát a tartály fala helyett.
Köszi!
Azt hiszem évente cseréljük az anódot, ezek szerint már tényleg megérett a cserére a tartály is.
Mindegy, hogy foszforsav vagy polifoszfát megy bele, a vége úgyis kalcium vagy magnézium-foszfát lesz. Az a baj, hogyha rossz az adagolás, akkor túl sok foszfort viszel be a szervezetedbe a vízzel, ami hosszú távon csontritkuláshoz vezethet. A kólával egyébként ugyanez a helyzet. Hogy pontosan mennyire veszélyes csak egy működő készülékkel meg vízvizsgálattal tudnám megmondani.
Az ioncserélő gyanta, amit vízlágyításra használnak egyébként ugyanígy okozhat egészségügyi problémákat. Az a pozitív ionokat nátriumra cseréli, ami magas vérnyomást okoz, ha túl sok kerül a szervezetbe. Ezért van, hogy a só fogyasztást is próbálják visszafogni a szakemberek.
Egyelőre a foszforozó + új bojler vagy az átfolyó melegítő, amik szóba jöhetnek. Inkább az utóbbi felé húzok, ha van belőle elektromos.
A foszfátozót a melegvíz-ágra, mosógép elé szokták kötni, nem nagyon szoktak belőle inni, de ha egészségügyi kockázata lenne, nem is engednék hogy bármilyen vízrendszerhez kössék.
A linkelt bojler nem vízkőmentes, hanem az állítás szerint kevesebb gondot okoz a keletkező vízkő, mint más bojlerekben. Gondolom azért gondolják, mert műanyag a belső bevonat, és nem kevésbé tapad rá a vízkő, mint a zománcosra. A vízkőképződés fizikai folyamat, ebben a bojlerben is ugyan úgy felrakódik mint a másikban ha kemény vizet engedsz bele. Az új fűtőbetétek már szerintem mindenhol inox anyagból vannak, ezért már nem tapad hozzájuk annyira a vízkő. Vagyis a rajta kiváló vízkő egy idő után lepereg róla, és összegyűlik a tartály alján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!