Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Létezik olyan bojler, aminél...

Létezik olyan bojler, aminél könnyített a vízkőtelenítés?

Figyelt kérdés
Nagyon kemény a víz nálunk, és fél-egy évente ki kell takarítani a bojlert, mert annyi összegyűlik. Szóba jött már, hogy ioncserélő gyantával kellene lágyítani a vizet, de érdekelne, hogy esetleg létezik e olyan bojler vagy más vízmelegítési megoldás, aminél könnyebb megszabadulni a vízkőtől?

2018. ápr. 11. 03:31
 1/10 anonim ***** válasza:
Akkor könnyebb ha nincs, illetve nem csapódik ki. Az anód is ilyesmi miatt van benne. Kipróbálhatod az elektromos vízkőtelenítőt. Ez a kicsapódást gátolja meg, nem lágyítja a vizet. Hátha bejön.
2018. ápr. 11. 07:14
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy javasolták, a vízlágyítás megfelelő megoldás a problémára. Ennek beépítése jelentős, üzemeltetése a későbbiekben folyamatos költséggel jár. A vízből a változó keménységet adó sók rakódnak ki kb 50 C foktól. Ebből adódóan szinte csak a hőszivattyús fűtésű indirekt tárolónál áll elő az a helyzet, hogy a felfűtési hőmérséklet miatt minimális a vízkőképződés(max 55 C előremenő). Minden más fűtési módnál a fűtőfelület hőmérséklete lényegesen magasabb. Az elektromos betétnél a legmagasabb, ott a nyomás miatt ez 110-120 C, a gázos átfolyós rendszerűnél 90-100 C, a gázos hőcsarőlésnél-indirekt tárolónál 70-80 C. A vízkövet a tárolóban ebből adódóan csak a hőszivattyús rendszernél tudnád elkerülni, de ott meg a csapok vízkövesednek. Tehát marad a rendszeres takarítás, vagy a vízlágyítás. Sokat javíthat a helyzeten a polifoszfátozás, egy ilyen adagoló pár ezer forint, ellentétben a vízlágyító 150-200 ezréhez képest, és kb harmadára csökkenti a vízkövet (tapasztalat). Az anódnak semmi köze a vízkőhöz, azt a tartály korrózióvédelme miatt rakják be.
2018. ápr. 11. 08:13
 3/10 anonim ***** válasza:

Én a vízlágyítót javaslom (pl. bluesoft, BWT stb.) Drága, de jó. Tisztálkodás és mosásnál is érezhető lesz a különbség.

Csaptelepekről se kell többet vízkövet vakarni.

2018. ápr. 11. 09:06
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Különösen azt, amiben leírtátok, hogy 55°C felett erős a vízkő képződés.

Hát én kibékülnék egy kisebb bojlerrel is, ha egyszerűbb lenne kiszedni belőle a vízkövet, és gyorsan felmelegítené, amit újratölt, hogy ne kelljen órákat várni, ha valaki elfürödte a meleg vizet. A mostani procedúra kb. az, hogy el kell zárni a vizet, kinyomni az áramot, aztán leengedni belőle teljesen a vizet, mindent szétcsavarozni, kézzel kiszedni belőle a követ, anódot cserélni, elektronikát cserélni, aztán mindent vissza. Elektronikát azóta cserélünk, mióta egyszer majdnem felrobbant egy meghibásodott vezérlő miatt. Már gőz jött a csapból, mire észrevettük. Reméltem, hogy van valami olyasmi, aminél nem kell teljesen szétszedni az egészet egy sima vízkőtelenítéshez, hanem van erre valami szerelő nyílás vagy valami automatizált megoldás, pl lerázza ultrahanggal a vízkövet a fém részekről, aztán le lehet engedni az egészet a lefolyóba.

Az elektromos kicsapódás megakadályozós módszerben én nem nagyon hiszek. Szerintem vagy kamu, vagy max kis mértékben hatásos. Ha jól emlékszem úgy reklámozták, hogy összetöri a mészkő kristályokat, és ezért nem tud kicsapódni, viszont ezek a kristályok simán visszanőnek ha felmelegítjük a vizet. Nem akarok egy fillért se szánni ilyesmire. Az átfolyós nekem nem szimpi, voltam már előtte sok albérletben, és sehol sem működött rendesen, mindenhol először jéghideg volt a víz, utána meg tűz forró, sőt olyan is volt, hogy menet közben változott a hőmérséklete. A vízlágyítótól azért idegenkedek, mert sózza a vizet, illetve, mert minden este regenerálnom kéne az ioncserélő gyantát (legalábbis ismerősömék úgy csinálták a teaházukban), ami költségben talán nem olyan sok, de nem akarok minden nap karbantartással foglalkozni. A foszforozóról még nem hallottam, ha arról van szó, hogy foszforsavat juttat a vízbe, hogy savanyítsa azt, akkor az is kizárt, mert egészségtelen ugyanúgy, mint a kalcium/magnézium ionok cseréje nátriumra.

2018. ápr. 12. 15:06
 5/10 anonim ***** válasza:

A polifoszfátozás teljesen rendben van, nem kell tőle tartani. Itt nagyjából leírják hogy működik. [link] Nekem bevált, szinte nullára redukálta a vízmelegítőben a vízkövet.

A készülékből a vízkövet csak bontással tudod eltávolítani, ez másként nem megy. Általában egy tömítéscserével megúszható a dolog, normális körülmények közt sok évet kibír a többi alkatrész. Az anódot a tartály állapotától függően van amikor 4-5 évente kell csak cserélni. Ha hamar, 1-2 év alatt elfogy, akkor a tartály bevonata sérült, és az anód "feláldozza" magát a tartály fala helyett.

2018. ápr. 12. 20:40
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszi!

Azt hiszem évente cseréljük az anódot, ezek szerint már tényleg megérett a cserére a tartály is.

Mindegy, hogy foszforsav vagy polifoszfát megy bele, a vége úgyis kalcium vagy magnézium-foszfát lesz. Az a baj, hogyha rossz az adagolás, akkor túl sok foszfort viszel be a szervezetedbe a vízzel, ami hosszú távon csontritkuláshoz vezethet. A kólával egyébként ugyanez a helyzet. Hogy pontosan mennyire veszélyes csak egy működő készülékkel meg vízvizsgálattal tudnám megmondani.

Az ioncserélő gyanta, amit vízlágyításra használnak egyébként ugyanígy okozhat egészségügyi problémákat. Az a pozitív ionokat nátriumra cseréli, ami magas vérnyomást okoz, ha túl sok kerül a szervezetbe. Ezért van, hogy a só fogyasztást is próbálják visszafogni a szakemberek.

Egyelőre a foszforozó + új bojler vagy az átfolyó melegítő, amik szóba jöhetnek. Inkább az utóbbi felé húzok, ha van belőle elektromos.

2018. ápr. 13. 00:48
 7/10 A kérdező kommentje:
Így belegondolva, a foszfátozó és az ioncserélő is jók lehetnek, ha csak a bojler/átfolyó melegítő elé kötjük be, és a főzéshez, ilyesmihez csak a hideg vizet használjuk.
2018. ápr. 13. 01:15
 8/10 A kérdező kommentje:
Közben találtam olyan átfolyósat is, aminél azt írják, hogy nem vízkövesedik, mert olyan a fűtőszála és a belseje: [link]
2018. ápr. 13. 01:25
 9/10 anonim ***** válasza:

A foszfátozót a melegvíz-ágra, mosógép elé szokták kötni, nem nagyon szoktak belőle inni, de ha egészségügyi kockázata lenne, nem is engednék hogy bármilyen vízrendszerhez kössék.

A linkelt bojler nem vízkőmentes, hanem az állítás szerint kevesebb gondot okoz a keletkező vízkő, mint más bojlerekben. Gondolom azért gondolják, mert műanyag a belső bevonat, és nem kevésbé tapad rá a vízkő, mint a zománcosra. A vízkőképződés fizikai folyamat, ebben a bojlerben is ugyan úgy felrakódik mint a másikban ha kemény vizet engedsz bele. Az új fűtőbetétek már szerintem mindenhol inox anyagból vannak, ezért már nem tapad hozzájuk annyira a vízkő. Vagyis a rajta kiváló vízkő egy idő után lepereg róla, és összegyűlik a tartály alján.

2018. ápr. 13. 17:45
 10/10 A kérdező kommentje:
Hosszú távon van ezeknek kockázata. Kb. olyan, mint hogy ételeknél ha folyamatosan túl sok sót használsz, akkor 20 év alatt jó eséllyel összeszedsz egy magas vérnyomást. Rövid távon veszélytelen az ioncserélés és a foszfátozás is, ha meg csak fürdésre megy a meleg víz, akkor meg pláne.
2018. ápr. 28. 17:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!