Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogyan lehet egy telek értékét...

Hogyan lehet egy telek értékét meghatározni?

Figyelt kérdés

Odáig eljutottam, hogy a hirdetések alapján belőttem, hogy mennyi azon a környéken a telkek körülbelüli nm ára.

Milyen korrekciós tényezők és értékek vannak, amiket figyelembe lehet venni?

Van rajta egy gazdasági épületként nyilvántartott elég régi és rossz állapotban levő hétvégi ház - ez például értéknövelő vagy értékcsökkentő tényező?

Számít-e az, hogy nyeles telekről van szó?

Illeve számít-e az, hogy a domborzati viszonyok miatt van egy része a teleknek, amivel nem nagyon lehet semmit kezdeni (a telek végében egy nagyon meredek lejtő, amit feltölteni, szintbe hozni nem lehet)?

Egy családon belüli telek adásvételi szerződéséhez kellene az info, értékbecslőért nem szeretnék fizetni.

2010. jún. 7. 18:12
 1/3 anonim ***** válasza:

A régi, rossz állapotú ingatlan a telken általában értékcsökkentő, főleg, ha bontani kell.

A nyeles telek szintúgy értékcsökkentő tud lenni, persze ez azért területtől függ. A telek használhatatlan része szintén értékcsökkentő tényező.

2010. jún. 7. 18:18
 2/3 anonim ***** válasza:

Éppen, ahogyan az első leírta.

További értékcsökkentő lehet: odahallatszó forgalmas főút, vasútvonal, közművek (víz, gáz, villany, csatorna) hiánya, közeli zajos, zavaró vagy szennyező vállalkozás (pl. méhtelep, szeméttelep, kocsma, disco, stb.), panorámát rontó kép (pl. gyárkémények jól látható, valóban zavaró közelségben), magas talajvíz (belvízveszélyes terület), szilárd útburkolat hiánya, stb.

Remélem, tudtam segíteni.

2010. jún. 7. 20:41
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Írnék néhány konkrét adatot is, zárójelben jeleztem, hogy én hogyan számolnám a korrekciókat.

- telekméret: 1300 nm

- nyeles telek hosszú nyéllel + a telek végében meredek, használhatatlan lejtő (hasznos rész + használhatatlan * 0.5)

- villany, víz a telken, gáz az utcában, csatornázás nincs (0.95)

- szilárd útburkolat nincs (0.9)

- tömegközlekedés, városközpont messze, gyalog kb 20 perc (0.9)

- a vasút (HÉV) ugyan viszonylag messze van, de odahallatszik főleg éjszaka (???)

- domboldalon van a telek, panorámás (1.1)

- Budapest közeli (???)

- egy 30 éves rossz állapotú, kb 40 nm-es, kétszintes hétvégi ház (hivatalosan gazdasági épület) van a telken, felújításra szorul vagy bontandó (- bontási költség???)

Jók ezek az értékek (sok helyen csak a hasamra ütve írtam valamit)?

Ha esetleg valaki tudna a korrekciós tényezőkről és értékekről valamilyen listát adni, azt megköszönném.

2010. jún. 7. 22:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!