A vákuumcsöves napkollektorok esetében mi történik ha nyáron nem használodik el a melegvíz. Hogyan van megoldva a tulmelegedésvédelem?
"Napkollektort medencével együtt telepítenek, így oldható meg, hogy egyensúlyban maradjon."
Helyesbítenék, napkollektort valamilyen közbenső tárolóval együtt telepítenek.
Ezen én is gondolkoztam. Ha elég nagy felületű a kollektor, akkor egy bojler kevés, felforrhat benne a víz. A medence az más, elég nagy, hogy elnyelje a hőt. Talán egy motorral napernyőt kellene húzni fölé, ha megközelíti a veszélyesen magas értéket.
Én is féltem attól, hogy túlmelegszik, és elvetettem a kollektort, napelemekben gondolkodom. Azt egy hőre működő kapcsolóval ki lehet kapcsolni. 4 db napelemtábla sorbakötve és egy (220V mellett 4kW-os) fűtőpatront rákötve adna kb. 1 kW-ot. Nyáron még sok is, de télen is tudna egy bojlernyi fürdővizet adni, persze leszámítva a sötét, borús napokat. De egy kellően méretezett transzformátorral a hálózatról vett árammal ebben a pár borús napban is megoldható lenne a melegvíz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!