Családi házban két emelet fűtését és esetlegesen melegvíz ellátást is mivel érdemes megoldanom?
Jelenleg fűtést ÉTI-25 gázkazán oldja meg, vizet pedig villanybojler. Namár most állítólag a gázkazán két emeletet nem fog tudni megoldani (elég régi is már), túl lesz "hajtva"
A kettőt ki lehet váltani egy kombi cirkóval? Az megoldana két emeletet és melegvizet? Vagy egy jó minőségű új gázkazán?
Nekem is kétszintes házam van, összesen 250 négyzetméter.
Sok éve szénfűtéssel kezdtem, kb. 250 ezer volt egy tél. Amikor tönkrement a karborobotom, 850 ezer lett volna egy másik. Helyette bevezettettem a gázt és feltetettem egy fürdővizet is adó gázkazánt, mintegy fél millióért. 3 év után szerencsére bedöglött a gázkazánom, és ez megkönnyítette a döntést, hogy megszabaduljak a 400 ezer forint/tél nagyságú gázszámlától. Kicseréltem egy levegő-víz típusú hőszivattyúra. Igaz, hogy ez, a felszerelés, meg a H tarifa bekötése 1,4 millióba került, de az elmúlt 4 télből eddig még mindegyiket 150 ezer alatt megúsztam. 6 év alatt meg fog térülni a beruházás. Sokkal kényelmesebb, mentes a gáztüzelés minden veszélyétől, szóval megérte, mindenkinek csak ajánlani tudom. Ja. és nyáron hűteni is tud, aki nem szereti a kánikulát, annak ez egy plusz. Én hűtésre nem használom, imádom a nyári forróságot.
Padlófűtésem van, aki radiátorokkal használja az 20-25 százalékkal drágább téli számlával számolhat. Ez abból adódik, hogy a padlófűtéshez elég a maximum 35 fokos víz, míg a radiátorokhoz magasabb hőfok kell, amitől egy kicsit rosszabb a hatásfoka. Túlméretezett radiátorokkal alacsonyabb hőfokú vízzel is lehet fűteni, ami javítja a hatásfokot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!