Nem kértek engedélyt, tehetek valamit?
Nálunk pékség van,a nnyi a különbség, hogy önkormányzati bérlemény. Még eddig nem sikerült semmit tenni. akkor nyitottak, amikor megszűnt az a törvényi előírás, hoyg kell társasházi közgyűlési határozat a megnyitáshoz.
A hangszigetelést az ÁNTSZ-nek hatásköre elrendelni, azzal tudtok gyors eredményt elérni.
Elvileg egy közgyűléssel be lehet tiltani, nálunk ez még nem jött össze, főleg, hogy a közös képviselő szerint erre nincs lehetőség.
A Levegő munkacsoport foglalkozik a lakókörnyezet zavarásának jogi hátterével is, a weboldalukon a cikkeik között vannak erről gyűjtések, de telefonon is segít a jogász. Azt nem tudom, idén mik az aktuális jogi lehetőségek, ha megtudtad, kérlek, írd meg ide is! Köszi.
Birtokvédelmet pedig a polgármesteri hivatalban lehet kezdeményezni.
A társasház amúgy bármilyen házirendet meghatározhat, pl. a decibelhatárt is, de szerintem a helyi rendelet is szabályozza ezt.
Én feladtam, belefáradtam.
Előre engedély kérni már nem kötelesek.
Viszont a közgyűlés utólag megtilthatja a zajos tevékenység végzését.
Társasházi törvény, 18. § (3) b):
A közgyűlés "a lakhatás nyugalma - így a zaj- és rezgésvédelem, valamint a lakókörnyezetet veszélyeztető más tevékenység megelőzése - érdekében a használat, hasznosítás módjának megváltoztatását megtilthatja vagy ahhoz az erre vonatkozó külön jogszabályok előírásainak figyelembevételével kikötött feltétellel is hozzájárulhat."
Olvasd el a teljes 18-19. §-okat is.
Szóval, vagy megfenyegetitek őket a perrel (ők fizetik, ha veszítenek), vagy birtokvédelmet kértek a jegyzőtől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!