Milyen lakhatási lehetőséget ajánlanátok egy spórolós, minimalista, egyedüllétre vágyó, megrögzött agglegénynek?
Albérletbe érdemes mennie, vagy vegyen valami olcsó helyen egy darab telket, és rakjon le rá egy fémbodegát? Vagy van még olcsóbb megoldás?
Igények:
1. nyugodt, tiszta, csendes környék (nagyvárosok kizárva)
2. összkomfort, internet
Pont ilyen megoldáson gondolkodom én is. Az egyik, amin agyaltam, hogy faluban veszek házikót, és részben önellátóan éldegélnék a kertben termő dolgokból, plusz valamilyen részmunkaidős állásból. Ez remekül működik is nyáron, de sajnos nehéz olyan kéglit találni, ami télen is rendesen megállja a helyét, és kevés macera van vele. De talán ez tűnik a legjobb megoldásnak egyelőre.
A másik ötletem, hogy vidéki panelt veszek, és hozzá egy olcsó zártkerti házikót. Nyáron a kertben sütkéreznék, télen pedig az összkomfortos panelban pihiznék. Ehhez viszont jó lenne, ha a panel egyik szobáját bérbe tudnám adni valakinek. Ahhoz pedig olyan környéken kell panelt venni, ahol van is esély a bérbeadásra.
1. válaszoló:
Igen, azt kifelejtettem, hogy azért legyen némi munkalehetőség is, tehát isten háta mögötti zsákfalu sem jó. Mondjuk egy 30 ezres kisváros már megfelel, az még viszonylag nyugis is.
2. válaszoló:
Fémkonténerekben nem gondolkodtál még? Olcsó, mobil, könnyen alakítható, bővithető.
Melyik tehát az olcsóbb?:
Vannak mostanában ezek a lakókonténerek:
Vehetek egy telket, és rá konténerházat, ehhez kell egy darab földterület, meg ugye beépíteni rá az összkomfortot. Ez egy egyszeri nagyobb kiadást jelent.
Vagy albérlet a jobb megoldás, ami viszonylag kevés pénzt igényel, de azt rendszeresen. Vajon mi az az időtáv, amin megéri saját kégliben gondolkodni?
Van itt valaki, aki kiszámolgatta már ezt? :)
Mire megveszed a telket, bekeríted, megcsinálod a mobilház, vagy a konténerháznak az alapot, megveszed a mobilházat vagy a konténerházat, bekötteted a közműveket, 5-6-7 milliónál tartasz.
(Ez 70+rezsi=100 bérlet mellett 5 év albérlet, amit kiszórsz az ablakon)
Viszont ha veszel egy jó statikai állapotú Kádár-kockát 5-6-7 millióért hitelre, akkor 5-10 év alatt a tiédért fizettél és nem kezdesz vakaródzni 50 évesen, hogy mivé lett az életed, nincs semmid.
Ha másfelé visz az élet, akkor meg ki tudod adni, vagy ha nem akarsz ezzel foglalkozni, akkor eladod.
Nem kell matematikai zseninek lenni, hogy a saját ház éri meg.
5#
Úgy érted, konténert tenni egy telekre többe kerül, mint új házat építeni rá? Vagy pedig házastul venni egy telket olcsóbb, mint új konténert venni? Mert az utóbbi esetben az a ház már nyilván használt, és amortizálódott valamennyit, míg a konténer új.
Előbbi esetben pedig a házépítéshez egy csomó költséges engedély kell, míg a konténerhez semmi. Legalábbis én így tudom, javíts ki kérlek, ha tévedek.
Mindenképpen sajátot vegyél albérlet helyett, mert hosszú távon az éri meg. A kérdés csak az, hogy mit. Konténerházat sem hiszem ,hogy ma 300 ezerért meg tudsz venni, ahogy a 2014-es cikk állítja. Ha megveszed, annak kell alap, nem csak telek, meg kell még szigetelés, közművesítés. Zártkerti ingatlanokban, nyaralókban már elég jó eséllyel be van kötve minden, így azokhoz nyúlni sem kell, és ott van a ház a telken, tehát csak egyszer kell ügyet intézned, nem háromszor-négyszer. Ráadásul szerintem árban sem lenne több. Ha kisebb városban gondolkozol, nézd meg mondjuk Cegléd környéki tanyákat, nyaralókat, 5 millió alatti kereséssel. Fogsz találni bőven, de akár 2-3 millióért is. Ettől egészen biztosan drágább lenne a konténeres megoldás. Helyben van munka, de akár Kecskemét, Szolnok és Budapest is megközelíthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!