Mitöl van az hogy a kandalloba akár milyen szárazfát teszek nem akar égni csak füstöl . De a brikett meg ég . Eddig jo vol minden két éve lakunk itt de még igy sose volt?
.... csak éppen a link maradt le:
A # 3 hsz-omat nem mindenkinek sikerült értelmezni.
Ezzel kapcsolatban némi információ:
1. A fa száradása úgy történik, hogy a benne lévő folyékony víz elpárolog. Azaz, a levegőbe jut.
2. A levegő nem képes a végtelenségig szárítani, csak legfeljebb ameddig nem telítődik párával, vagyis nem éri el a 100 % relatív páratartalmat. De már ehhez közeli állapotban is csak azt szárítja, ami nála is nedvesebb.
3. A fa higroszkópos tulajdonságú. Azaz, ha még nem érte el a vízfelvevő képessége határát, akkor a környező nedves levegőből vizet vesz fel.
4. Ha a levegő a párafelvevő képessége alján van (tehát a relatív páratartalom alacsony), a fa pedig a tetején, akkor a fa szárad. (Jellemzően nyáron.)
Ha viszont a levegő viszonylag nedves, a fa pedig viszonylag száraz, akkor a fa kiszedi a vizet a levegőből, vagyis nedvesedik. (Jellemzően télen.)
5. A páratartalom a tél folyamán többnyire 70 és 100 % között változik. Most egy viszonylag melegebb időszak van, ennek ellenére ma reggel is az országos átlag a 90 % körül volt.
Összeadva ezeket a cáfolhatatlan információkat (utána lehet nézni bármelyiknek), azt kapjuk, hogy ha a fát berakjuk egy fedett, szellős tető alá, akkor a nyár folyamán a fa kiszárad, a tél folyamán pedig visszanedvesedik, akár 20 % víztartalom fölé is.
Tehát ha ilyen helyen tároljuk, akkor mindegy, hogy hány éves vágás, mert a 10. év február 1-én garantáltan vizesebb lesz, mint a vágás utáni szeptember 1-én volt. (Egész nyáron át hasogatva történő tárolást feltételezve.)
A kétéves fa csak akkor szárazabb, mint az egyéves, ha a fát olyan helyen tudjuk tárolni, ami nyáron szellős, télre viszont légmentesen be tudjuk zárni, hogy ne nedvesedjen vissza. Akkor a második nyáron tovább száradhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!