Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Ráépítéssel, bővítéssel, vagy...

Ráépítéssel, bővítéssel, vagy tetőtér építéssel hogyan lehet tulajdont szerezni?

Figyelt kérdés
Ha szüleim házához hozzáépítek, ráépítek az ő beleegyezésükkel, akkor ha készen vagyok és szeretném, hogy a hozzá/ráépített tulajdon az enyém legyen ezt mi módon tehetem meg? Venni nem veszek semmit, ajándékozás nem történik, új tulajdon keletkezik. Adózni, illetéket fizetni ilyen esetben kell?
2010. jún. 4. 09:20
 1/8 brigimama ***** válasza:
Szerintem kérdezd meg az önkormányzatnál,de úgy tudom meg kell osztani a telket,vagy kérd meg a szülőket hogy irassák rád a fele részt és a haszonélvezetük maradjon rajta ha szeretnék.Ha esetleg kivitelezőt keresnél mi foglalkozunk építéssel és a terveztetést is megoldjuk ha kell.
2010. jún. 4. 10:28
 2/8 anonim ***** válasza:
Mielőtt belekezdesz az épitkezésbe figyelj arra, hogy szerintem mindenképpen kell épitési engedély és jó, ha az már a te nevedre szól, különben a már kész épitkezés értékét kell majd átiratni a nevedre és az felesleges pénzkidobás. Pontosan nem tudom,hogy kell eljárni, de az biztos, hogy az ingatlan tulajdonjogát meg kell osztanod a szüleiddel valamilyen arányban. Ehhez mindenképpen ügyvéd kell, ő elmondja, mi a teendő !Új tulajdon/os csak akkor kelezkezik, ha ezt hivatalossá teszitek és a tulajdoni lapra is ravezetik, addig a szüleid a kizárolagos tulajdonosok, függetlenül attól, hogy te épitetted !!!A tulajdonosi jogokat meg kell szerezned és ezt csak jogi úton teheted meg, aminek sajnos anyagi vonzata is van,ezt és a lehetőségeket az ügyvéd pontosan elmondja neked.
2010. jún. 4. 10:28
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm, az építkezés vége felé járunk már, az építési engedély az én nevemen van.

A hangsúlyos kérdés a következő:

Venni nem veszek semmit, ajándékozás nem történik, új tulajdon keletkezik.

Mi módon? Hiszen rá kell kerüljek a tulajdoni lapra, de szüleimről nem veszek telket, nem veszek a házrészükből tulajdont, amit építettem, arra tartanék igényt. Jogilag ez minek számít? Tudom, hogy ügyvéd kell hozzá, de eddig 3 ügyvéd 3 félét mondott.

Köszi

2010. jún. 6. 21:04
 4/8 anonim ***** válasza:

Az ingatlan eddig is, és ezután is egy adott helyrajzi számon lesz nyilvántartva. Eddig a szüleid nevén volt 100%-ban. Most szeretnéd, hogy a te neveden is legyen. Mivel nem lehet 133%-nyi tulajdonosa az ingatlannak, ezért a te tulajdonszerzésed csakis a szüleid tulajdonrészének csökkenésével keletkezhet. Ehhez nekik le kell mondaniuk a tulajdonrészük bizonyos hányadáról. Ha ezt számodra ellenszolgáltatás nélkül megteszik, az szerintem ajándékozás.

Nem vagyok jogász, nem tudom, hogy az okfejtésem egybevág-e valamelyik "szakember" válaszával a három közül.

Mindenesetre szerintem ez kb. valahogy így lehet.

2010. jún. 6. 22:10
 5/8 anonim ***** válasza:
Ha az ügyvédek nem tudnak egyértelmű választ adni, kérdezd meg a földhivatalt, milyen irat/ nyilatkozat kell nekik ehhez. Valószinűleg ajándékozás lesz, de tudomásom szerint annak is van a vagyonértéktől függő illeték vonzata.
2010. jún. 7. 07:57
 6/8 anonim válasza:

A tetőtér beépítésed nem lesz külön helyrajzi számon?

Amúgy mi ugyanezt akarjuk ezért nagyon érdekel mire jutottatok hivatalosan! Írd meg majd légyszi!

2010. jún. 7. 11:57
 7/8 A kérdező kommentje:
Az egyik ügyvéd álláspontja szerint a ráépítéssel szerzett tulajdonjog az 50%-ig illetékmentes, ugyanis a jelenlegi tulajdonosok értékbeli tulajdona nem változik, csak a papíron lévő % érték. Tehát ha eddig volt benne nekik 1000 forintjuk, akkor továbbra is 1000 forintot fog érni a részük, mert a teljes érték is megemelkedett. Nos ezzel meg nem ért egyet a másik. Teljes a zűrzavar... A másik ajándékozást mondott, a harmadik adás-vételt. De mit vegyek és mennyiért? :) Nos ezt ő sem tudta megmondani. :(
2010. jún. 7. 11:59
 8/8 A kérdező kommentje:

"A tetőtér beépítésed nem lesz külön helyrajzi számon?"

Nem tetőtér beépítés, hanem egy különálló épületet építettünk, de a helyzet szempontjából nincs különbség. Nem lesz külön helyrajzi száma egyik esetben sem, ugyanaz a tulajdoni lap.

Én is várok hozzászólókat, akik építéssel, hozzáépítéssel, vagy tetőtér beépítéssel jutottak hozzá tulajdonjoghoz, hogyan csinálták, mert nem tűnik egyszerűnek.

2010. jún. 7. 12:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!