A szőlőt hogyan kell "kaccsolni"?
Felénk a kacsolást a levél és a szár köziből kinövő második szárnak hívják amit nem metszeni kell csak egyszerűen ki kell törni..
ha van rajta fürt és szép akkor már nem érdemes, de meg kell gondolni mert nem lehet túlterhelni a tőkét mert esetleg nem tudja beérlelni a fürtöket.konkrét fajtát nem ismerem, de a fentiek igazak sztem minden fajtára..
Remélem segítettem.
Kaccsolásnak a levéltőből kinövő 2. rendű hajtások eltávolítását hívják. A szakiradalom szerint inkább nem kitörni, hanem 2-3 levelet meg kell hagyni és a többit levágni, hogy ne hozzon helyette újabb kaccsot. De én ezt nem veszem szentírásnak. Vannak fajták amelyek nőnek a világba, nagyon nehéz őket rendben "szabályosra" nevelni, metszeni.
Úgy tudom bármikor lehet metszeni, sőt a nemkivánt hajtásokat jobb minél előbb eltávolítani; kisebb a seb, nem a felesleges részt neveli a tőke.
Termés mennyisége? Függ a tőke korától, fejlettségétől, és az adott vessző fejlettségétől, nővekedési képességétől is. Általános szabály, 1 vesszőn 2 fürt. A fürtök fölött legalább kb. 8-10 levél, hogy legyen ami kineveli a fürtöket. Amíg a vessző vége vissakunkorodik, addíg növekedni akar, hiába vágod vissza, annál jobban hozza a "kaccsokat" (másod rendű hajtások). Az pedig, hogy 1-1 növény mennyi fürtöt tud teremni és megérlelni, a tőke általános állapotátol függ. Ezt lehet (és kell is) látni a tavaszi metszés előtt, a tavalyi vesszők fejlettségéből, és ennek megfelelően kell metszeni.
Én a virágzással összefüggésben csak 1 "tilalomról" tudok, ekkor ne permetezzünk virágzás közben, mert ritkulhat a termés. de ez sem szentírás, mert inkább legyen kevesebb (és édesebb, cukrosabb), mint, hogy a betegség tönkre tegye az egészet. Általában is azt ajánlhatom, hogy ne annyira a mennyiségre, hanem a minőségre törekedjünk. Akkor a tőkét sem zsigereljük ki annyira.
Most már leginkább jó időre lenne szükség, hogy jó termés legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!