Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mekkora illesztési hézagot...

Mekkora illesztési hézagot kell hagyni?

Figyelt kérdés

Van egy vas tengelyem, átmérője 19.20mm. Kemény műanyagból szeretnék rá egy ékszíjtárcsát.

Könnyen felmenjen rá, de ne is lötyögjön, akkor az ékszíjárcsának mekkora furat szükséges?

2017. nov. 26. 16:32
 1/3 TappancsMancs ***** válasza:
Nem tanultam gépészeti suliban, de ez kényes a maga módján. Tapasztalatom szerint ezt úgy csinálnám, hogy egy keményfa darabba ami ugyanolyan vastag mint a tárcsa csinálnék állványos fúrógépen próba furatot és belepróbálnám a tengelyt. Ha túl passzos árnyalatnyit járatnám neki a fúrót ami az oldalsó éleivel tágítja. De nagyon kicsit és megint belepróbálnám. Ezt óvatosan ismételgetném. Ha nem cnc-n készül úgysincs szerintem 0,1 vagy 0,05 mm-enként nagyobb maród amivel beállíthatnád. Szóval aszem marad ez.
2017. nov. 26. 17:07
 2/3 anonim ***** válasza:
50%
Az ékszíjtárcsát szilárdan rögzíteni kell a tengelyre, szóval szerintem nem ez a megoldandó lényeges probléma. A tengelyvégből le kell köszörülni egy kis körcikket, az ékszílytárcsa furatának szélére meg kell készíteni egy kis u alakú részt, amibe aztán egy megfelelő alakú vastüskét lehet beleverni (azaz végeredményben lesz egy bütykös tengely.
2017. nov. 26. 19:12
 3/3 A kérdező kommentje:
Van a tengelyen ékpálya, meg ékem is hozzá. Ezzel minden rendben, csak az ilelsztési hézagot nem tudtam, ami szintén megoldódott.
2017. nov. 26. 23:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!