Az ingyenes kémény ellenőrzéssel kapcsolatban milyen tapasztalatok vannak?
Még mindig én vagyok (9-es)
Elgondolkoztam azon is, amit a 6-os írt, linket is mellékelve.
"A gazdálkodó szervezeteknek és azoknak, akik csak harmadjára engedik be a kéményseprőt, nem ingyenes ez a szolgáltatás."
Ki és milyen módon tudja bizonyítani, hogy harmadjára nem engedi be valaki a kéményseprőt?
Különösen annak tükrében, hogy én azt a választ kaptam a bejelentkezésemkor, hogy már nem járkál a kéményseprő.
Ami esetünkben igaznak is tűnik, mert mint mondtam nyugdíjasok vagyunk, akik zömében itthon tartózkodunk, kivétel 1-1 hétvége, amikor a gyerekekhez megyünk, de akkor amúgy sem járkál a kéményseprő.
Szóval, nekem ez nem tiszta és meg fogadom a 6-os tanácsát és megreklamálom a számlát.
Nem azért, mert éhen haltunk a kifizetésébe, csak egyszerűen ezek szerint jogtalan.
... és ismét felmerül a kérdés, hogy hogyan is fogom bizonyítani, hogy én beengedtem volna (2x is!)?
Gyakorlatilag nem lehetséges rájuk bizonyítani, hogy nem voltak ott, meg nem dobtak be papírt.
Esetleg az önkormányzatnál meg lehet érdeklődni, hogy voltak-e a településre ténylegesen bejelentkezve a kéményseprők. Ha egyáltalán nem voltak, akkor az már jogalap a reklamációra.
Ha a szomszédságban sem voltak, akkor velük együtt lenne talán érdemes bemenni.
A jelenlegi törvény szerint évente legalább egyszer kell jönniük a kéményseprőknek (lásd 3. §):
Kikerestem neked a 4. § szerinti Pest megyei ütemtervet, megnézheted, mikor kellett volna menniük.
Itt a 2. § (6) bekezdés ír arról, hogy az első két kiértesítési időpontban ingyenes a szolgáltatás:
Most veszem észre, hogy a kérdező másik két kérdésére nem kapott direktben választ, csak érintve volt a téma az előző válaszomban.
Szóval, a feltárt hibát nem büntetik.
Ha az ő munkájuk a hiba elhárítása (pl. a kormos kémény), azt megcsinálják. A munkák egy részét ingyen, más részét pénzért. (Részletekért lásd az előző hsz-omban a jogszabályokat.)
Ha nem az ő munkájuk a hibaelhárítás (pl. romos kémény), akkor betilthatják a kémény használatát, ameddig el nem lesz hárítva a hiba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!