A régi könyvek megsárgult lapjait mivel lehet tisztítani? Egy könyvet hogyan lehet "újjá" varázsolni?
sehogy. azok a lapok egy kémiai folyamat miatt, saját anyagukban sárgulnak meg, a papír oxidálódása miatt. (Ugyanaz a folyamat játszódik le, mint mikor a vas rozsdásodik, vagy a natúr fafelület besötétedik.)
Tehát nem valami eltávolítható szennyeződésről van szó.
Csak érdekesseég, hogy egy néhány emberöltő alatt megsárgult lap egyébként még igencsak a folyamat elején jár, a világ legöregebb fennmaradt papírlapjai már ilyesformn néznek ki:
De az öreg könyveknek éppen ez kölcsönzi a patináját, ez egy igazi könyvbarátot sem kellene, hogy zavarjon! :)
Sokan kifejezetten szeretik a mrgsargult lapokat, meg az illatuk is mas.
Erdekes, epp a napokban kerult a kezembe a Harry Potter konyvem (a Fonix rendje), ami az en szememben "uj", hiszen felnottkent vettem. Teljesen sargak a lapjai es regi konyv szaga van. Engem csak az zavart, hogy ezek szerint igy eljart felettem az ido, hogy mar az "uj" konyveim is megsargultak...
Annyit hadd tegyek hozzá, hogy ha elfektetve tárolod a könyvet, vagy be vannak egymás mellé szorítva a polcon, akkor a papírlapokhoz kevésbé fér oda az oxigén és kevésbé sárgulnak. Ilyenkor szinte csak a külső felületük lesz sárga, maguk a lapok alig.
Szerintem sokat számít a papír minősége is, én régi újságoknál ezt tapasztaltam (ez lehet a magyarázat a viszonylag hamar megsárgult Harry Potter könyvre is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!