Vegyes tüzelésű kazánunkból folyik a kátrány. Be merjek így gyújtani?
Hát igen, sejtettem. Ez is gond, hogy helytelen a tüzeléstechnikád.
Felül kellene meggyújtani a bepakolt fát.
Ha bekészíted a hasított fát, a tetejére apróbb darabokat és gyújtóst teszel majd papírral, vagy olajos fűrészporral meggyújtod a gyújtóst, akkor a tűz a rakás tetején ég, és terjed el, felhevíti a kazán tűzterének tetejét. Az égést a lenti és a fenti levegőszabályozóval szépen lehet kontrollálni. A tűz a tűztérben lassan lefelé terjed, a lángot nem hűti el semmi. A láng környezetében a tűztér mindig forró, megfelelő hőmérsékletű a tökéletes égéshez. Nem egyszerre gyullad meg az összes fa, hanem fokozatosan, mindig csak a rakás teteje ég.
Ha a belerakott hasított fa alját gyújtod meg, akkor a lángok a fahasábok közt nyaldosnak és visszahűlnek, a hasított fából pedig a nem valódi elgázosítás megy, mert arra még nincs meg a megfelelő hőmérséklet, hanem kátrányosodás zajlik, és elégtelen égés. Majd később, amikor végre a megfelelő hőmérsékletre felhevül a tűztér, akkor egyszerre gyullad meg az egész bekészített famennyiség, és olyan heves lesz az égés, hogy ekkor meg levegő elvétellel lefojtod. Különben vagy túlhevülnél, vagy 10 perc alatt leégne az összes tüzelőanyag. Ekkor meg a lefojtás, a kevés levegő miatt nem tökéletes az égés a kazánodban.
Felülről gyújts be!
"A fa is tűzveszélyes amit beleraksz a kazánba"
Persze, a fa is tűzveszélyes.
Csak a fát nem a kémény tetejéig rakja a kérdező! A fát csak a kazánba teszi.
A kátrány meg végig beborítja a kéményét is, és attól fél, hogy kéménytüze lesz, meggyullad a kátrány a kéményben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!