Párás ablakra megoldás?
Ennek nincs értelme:
"a radiátor melegét próbálom minimalizálni"
A levegőd páratartalma magas. A pára a hideg (harmatpont) pontokon lecsapódik (kondenzáció).
Házi feladat: mitől párás a levegőd (akkor, amikor a kinti levegő páratartalma alacsonyabb)?
(help: légzés, ruhaszárítás, főzés, ...)
Hogyan lehetne irányítani a kondenzációt (helye) úgy, hogy közben minimális a lakás hővesztesége?
(pl. a szellőztetés szép meg jó addig, míg kintről alacsonyabb páratartalmú levegőre lehet cserélni a bentit, méghozzá gyorsan; az ablak és környezetének a tú hosszú szellőztetés általi lehűtésével viszont azt lehet elérni, hogy ott csapódjon ki a pára (vízzé)).
Valamennyire hasznosak ezek az egyébként sóból készült páramegkötők, de sok pára esetén drága lesz hosszabb távon...
köszi a válaszokat.
Viszont nekem kicsit dedós módon kéne magyarázni.. :'D
Ennek nincs értelme:
"a radiátor melegét próbálom minimalizálni"
tehát ha magasabbra veszem a fűtést sem ront a helyzeten már?
Ha jól értelmeztem a hosszú szellőztetéssel megint csak a pára lecsapódást érem el, de a gyors és rövid az jó?
viszont azt nem értem, h amíg nem költöztünk be 1-2 évig üresen állt a lakás. pl őszi időben bukón lett hagyva pár ablak, de úgy is jelen volt a meleg, a víz és a penész. pedig akkor nem volt se főzés se ruhaszárítás.. nem volt fagy, nem volt esőzés, tökéletes kellemes őszi idő volt, akkor h tudott jelen lenni ugyanez a probléma?
Szellőztetni kéne...
Ha ilyen a helyzet, NEM szellőztetsz rendesen, hiába teszed azt rendszeresen.
1. legalább napi 2x, kereszthuzattal (tehát két egymással átellenes, tágra nyitott ablakkal) kell legalább 5-5 percet szellőztetni.
2. Nem szabad az ilyen szobákban párologtatni, ruhákat szárítani, nedves cuccokat elöl hagyni vagy a radiátoron szárítani
3. A meglévő penészt SÜRGŐSEN kezelni, nem rohadni hagyni.
Ezt nem értem. A fűtés pont hogy szárítja a levegőt, miért tekered akkor le? Menjenek maxon azok a radiátorok! A rendszeres fűtéssel száríthatod a levegőt.
De azt nem tudom, hogy nyáron mit fogtok csinálni...
Nekünk nyáron meg szokott ugrani a páratartalom (80% is akár), de nektek kb. akkor most ennyi ahogy leírtad.
(Most nálunk van, hogy nincs 20%-os a páratartalom, ami meg már borzasztó alacsony is.)
Rendesen kell fűteni, legalább 20-22 C kell. Ha új ablakok, de a falak nem hőszigeteltek, tavasszal készíttess szigetelő keretet az ablakok körül, ami befordul a spalettára is.
Napi többszöri kereszthuzat, ahogy írták. A bukó ablakok csak még jobban penészednek, párásodnak. Építtess be szellőző ventillátort a fürdőbe. Tetess be néhány helyen légbevezetőt, ahol nem zavar (pl. előszoba, kamra, stb.) lehetőleg az épület átellenes oldalán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!