Elektromos fűtésre tudok tippeket adni, amire nem megy rá mindenünk?
Szóval, a fatüzelés. Itt a recept:
Hozzávalók: 8 ív újságpapír (lehetőleg Népszabadság, Népszava, Expressz, vagy valami ehhez hasonló, ami tényleg papír, nem a Tescos-Auchanos-Metros fényes, színes műanyag reklámújságok, mert azokat meggyújtani alig lehet, hőt nem adnak, viszont olyan tömör hamujuk marad, hogy kialszik tőle a tűz)
11 szál gyújtós (max. fél cm vastag, max 3 cm széles, 25-30 cm hosszú fahasábok) (legjobb a fenyő, akác, ezek jól hasadnak és könnyen gyulladnak)
4 szál vastagabb fahasáb (5x5 cm körüli, 25-30 cm hosszú)
Két vastagabb kuglifa (sörösdoboz vastagságú, 20-25 cm hosszú)
Egy szál gyufa
A kályhát, sparherdet, kandallót, kazánt gondosan ki kell hamuzni, hogy a tűztér alján lévő rácson keresztül a lehető legtöbb levegőt kapja majd a tűz. A tűztér két oldalába befektetjük a két sörösdoboz vastagságú kuglit, egyet a bal, egyet a jobb oldalra. Az újságpapírokat gombócokká gyűrjük, de nem túl kicsire, tömörre, hanem szellősre. Ezekből szépen besorakoztatunk 3-3 darabot a kuglik tövébe, a maradék kettőt pedig ezeknek a tetejébe, mintha fagyigombócok lennének. Így egy piramisszerű-formát alkottunk a papírgombócokból.
A gyújtósokból fogunk 4 darabot, és keresztbe rájuk rakjuk, hogy a kuglikon szépen feltámaszkodjanak (nyugodtan lenyomhatjuk annyira a gombócokat, hogy a gyújtósok szépen felfeküdjenek a két kuglifán). Akkor raktuk jól, ha a gyújtósok között nem kisebb mint 1 cm, de nem több mint 3 cm a távolság.
Ha ez megvan, akkor a következő 4 gyújtóst az előző gyújtósokra keresztbe fektetjük, hasonló módon mint az első sort, csak 90 fokkal elforgatva. Ezzel így most egy gyújtósokból álló rácsozat figyel a tűztérben, alattuk a papírgombócokkal. A maradék három gyújtóst megint a második sorra keresztbe fektetjük. Ez ugye így az első sor gyújtóssal párhuzamosan lesz elhelyezve. Ezeket azonban úgy helyezzük el, hogy lehetőleg az első sorban lévő rések fölé kerüljenek a harmadik sor gyújtósai. Ennek az a jelentősége, hogy a papír meggyújtásakor felcsapó lángok minduntalan beleütköznek a gyújtósokba, így a legtöbb hőenergiát adva át azoknak.
Ha ezzel megvagyunk, akkor az így elkészített máglya tetejére, az utolsó sor gyújtósra megint merőlegesen ráfektetjük a három szál 5x5-ös fahasábot. Ha mindent jól csináltunk, akkor ezek a vastagabb hasábok párhuzamosan fognak feküdni a két legalsó kuglival. Ennek az jelentősége, hogy amikor majd a gyújtósok elégnek, és a máglya összeesik, akkor a hasábok bepotyognak nagyjából a kuglik közé, így sűrűsödik a tűz, és lehet majd rá rakni bátran a többi fát is.
Most meg lehet gyújtani a papírt, amihez a kugliknak köszönhetően most könnyen hozzá lehet férni a gyufával. Ha a papír meggyulladt, akkor be kell csukni az ajtót, és a tűztér rácsa alatti ajtót annyira kinyitni, hogy elegendő levegőt kapjon a tűz, de ne túl sokat (ha a kémény nagyon jól szelel, akkor képes annyi levegő átáramlani, ami már túl sok egyelőre a kis tüzünknek, és akár ki is aludhat tőle (elfújja a légáramlás a tüzet, mint mi a gyertyát). Ha viszont túl kevés levegőt kap, akkor nem tud rendesen égni, csak füstöl, kínlódik, nem tudja kellőképpen felmelegíteni a gyújtósokat. Akkor a jó a levegő mennyisége, ha az ajtó kinyitása után hallani, hogy szinte másodpercről másodpercre határozottabban mormog a tűz a tűztérben, és 10-20 másodperc múltán elkezd csattogni, pattogni a tüzünk. Ezt majd ki kell tapasztalnod, minden kályha más és más.
Ha a csattogás már kezd alábbhagyni, akkor ideje rá rakni 4-5 szál hasábot. Ez kábé 3-5, de maximum 10 perccel a gyújtást követően lesz aktuális. Ehhez először csukjuk be az alsó ajtót, ezzel elzárjuk a levegő útját, és meggátoljuk, hogy lángnyelvek csapjanak ki a felső ajtón, amikor kinyitjuk. Ha becsuktuk az alsó ajtót, akkor hallani fogjuk, hogy a mormogás is alább hagy, 2-3 másodperc múlva nyithatjuk a felső ajtót. Ha mindent jól csináltunk, akkor most többé-kevésbé egy sorban fekszenek egymás mellett a hasábok a kuglik között mert a gyújtósok kiégtek alóluk. Ha még nem, az sem baj. Ezekre merőlegesen lehet rakni 4-5 szál vastagabb hasábot, ezek 6-8 cm vastagságúak is lehetnek. Ha bepakoltuk a fát, akkor csukjuk be a felső ajtót, és nyissuk ki az alsó ajtót, hogy újra kapjon levegőt a tüzünk. Viszont most már elég lesz kisebbre is nyitni az ajtót, hogy ne égjen le túl gyorsan a tűz. Ha minden flottul megy, akkor most már ott is hagyhatjuk a tüzünket, egy-két óra hosszán át nem lesz rá gondunk.
Ha egy óra után kinyitjuk a kályha ajtaját, akkor benn parázsló fahasábokat fogunk látni. Erre most már bátran dobhatunk akármilyen vastag fát, ami csak befér a kályha ajtaján. Ezt követően pedig 2-3 óránként kell rá rakni hasonló mennyiséget, attól függően, hogy mennyire szeretnénk meleget a házban. Ha nagyon meleg lenne, akkor nyugodtan rakhatunk rá később is, ilyen parázshalomról még akár 4-6 óra múltán is könnyedén meggyullad az újonnan rárakott fa. Sose felejtsünk el a tüzünknek megfelelő levegőmennyiséget biztosítani, hogy kellőképpen tudjon égni. Amikor már megszűnnek a lángok, akkor akár teljesen el is zárhatjuk a levegő útját, amennyi levegő kell neki, az a kályha pontatlanságaiból eredő légszivárgás is biztosítja.
Huhh, hát ez lehet, hogy így elsőre kicsit soknak, vagy bonyolultnak tűnik, de nem az :) Próbáltam a lehető legrészletesebben leírni a dolgot. Később, ha már néhány alkalommal sikeresen tüzet tudtál csiholni, akkor magad is látni fogod, hogy kevesebb papírral, kevesebb gyújtóssal is könnyedén tüzet lehet gyújtani, nem muszáj ott ülni mellette és nézni az órát, hanem a hangjából tudni fogod, hogy mikor mit kér, mire van szüksége a tüzednek, stb.
Sok sikert, ha valami nem stimmelne, akkor írj, és megpróbáljuk orvosolni a dolgot.
Ui.: Tüzeléshez mindig csak száraz fát használj. Gyújtóst fenyőből vagy akácból jó faragni, mert könnyű őket hasítani (akár egy vastagabb pengéjű bicskával is lehet), hasábnak mindegy, éjszakára pedig érdemes keményfát rátenni, az lassan ég le és sokáig ad meleget. Csak fenyővel ne tüzelj, mert nagyon gyantás - könnyen gyullad, de nagy mennyiségben erősen kormol, kátrányoz, ami nem tesz jót a fűtőrendszernek. Gyújtósnak viszont kiváló, az egyik legjobb a fenyő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!