Megéri LED égőket venni?
Sziasztok!
Azon gondolkozom, hogy lecserélem az égőket a lakásban LED-esekre. Elvileg sokkal kevesebbet fogyasztanak és soha nem égnek ki (15-20 év). Fogok tapasztalni valami különbséget? Gondolok itt a színre például.
Ki kell szamolni, altalanos iskolas szintu matek.
A "soha nem egnek ki" meg tenyleg nagyon elvi dolog :) Bizony tonkremennek azok is.
A színhőmérsékleteket nézd meg mindig. A hagyományos izzóé 2700K, ez nem lesz zavaró.És a 4200-4500K körüli a fehér. A 3000-3500K már sárgás eléggé, az 5000 felettiek meg kékek. A hideg-meleg fehér kicsit tág fogalom rajtuk, én a pontos értékűeket veszem.
Mindenképpen megéri. Ott cseréld előbb ahol sokat világítanak. Garit mindig tartsad szem előtt.
Én szépen fokozatosan tettem meg a cserét. Annkidején a hagyományos izzólámpáról is úgy álltam át kompakt fénycsőre, hogy ami kiégett, ahelyett vettem kompakt fénycsövet. Ha egy háromágú csillárban égett ki egy izzószálas, na akkor mind a hármat lecseréltem, nem akartam bohóckodni, hogy nem egyforma égő van benne.
Pár éve pedig a kompakt izzóról a led-re való váltás zajlik nálam.
Az elején vettem pár hamar kiégő olcsó gagyit. De például a Verbatim led égőkkel elégedett vagyok és 1 W-ból 100 lument ki tudnak hozni, ami azért kedvező. Tehát ha egy 800 lumenes égő 8W körül fogyaszt, az már valóban takarékos. És elfogadható áron van, nem úgy mint a Philips. Én is, mint az előttem szólók, a meleg fehér színhőmérsékletű világító testeket szeretem. Kb 2700-3000 K színhőmérséklet az, amit kedvelek.
Elég nagy a ház, és ahhoz, hogy a közlekedéshez egy minimális fény mindenütt legyen, legalább 10 égőnek mennie kell. Nem mindegy, hogy darabja 60W teljesítményű, vagy darabja csak 6W és mind a 10 kitelik 60 wattból!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!