Vegyestüzelésű kazánnal fűtünk. Reggelre lehül a lakás 12-14 fokra. Attól függ kint milyen hideg van. Keresnék valamilyen kiegészitő fűtést reggelre kb 2 órás működéssel. Kb 60 nm kellne visszafűtenem legalább 20 fokra. Milyen megoldást ajánlanátok?
Úristen, hogy a fenében??
Nekünk is vegyes tüzelésű van, de reggelre még parázs is van sokszor, de ha nincs is, akkor is 17-18-19 fok körül kelünk.
Most lepadlóztam. Valami nálatok nem oké.
Mikor teszel a kazánra utoljára, s az meddig ég, hány fok van odabent?
Mert ha normálisnak tartott 22-24, akkor az érdekes, hogy 10 fokot hűl a ház. Nincs nyitva az ablak? Jobb ötletem nincs, már elnézést.
Szerintem ne kiegészítő fűtésben gondolkodj, hanem inkább ruházz be egy puffertartályra. Ez reggelig mindenképpen megtartaná a normál hőmérsékletet, egy közepes pufferrel másnap estig is, egy igazán jóval meg lájtosabb időben elég lenne másnaponként begyújtani.
A pufferezésnek megvan az a hatalmas előnye, hogy komolyabb levegőelzárás nélkül tudod elégetni a tüzelőt, mégsem fűti túl a házat, és nincs is veszteség a kevés levegő miatt rendesen el nem égő, és a kéményen át távozó anyag miatt.
Abban persze egyetértek a többiekkel, hogy nem normális, ha ilyen gyorsan lehűl a lakás, tehát ez irányban is kellene keresgélned.
Miért nem tudsz később is rakni a kazánra?
Még egy szigeteletlen lakásnak is jobban kellene tartania a meleget.
Sok az ismeretlen tényező, de tény, ekkora visszahűlést nem nagyon hallani. Én mondjuk este 10 körül még megpakolom, reggel hatkor kelek és még mindig 21 fok van, kint pedig mostanság -9.
Ha Te is raknál még rá este, akkor nyernél pár órát, ez hozzállás kérdése, nekem ez kb 10 perc. A másik, ami biztosan nem jó az az elmenő hőmérséklet. 50-55 fok csak kátrányolásra jó, fűtésre kevésbé. Próbáld meg elérni a 65-70 fokos előremenőt legalább. Aztán kérdés még, hogy milyen teljeítményű a kazán és azzal hány légköbmétert fűtesz. Gravis, vagy keringetős a rendszer? Ha keringetős és relatív alacsony a kémény, akkor inkább hűtöd a lakást, nem fűtöd. Kialszik a tűz, a kményen visszajön a hideg, lehűti a rendszert és a hideg vizet keringeted. Reggel nem hidegebb a radiátor a szobánál? Még magas kéménynél is van ilyen hatás (az enyém 8 méter), alacsonyabbnál csak hatványozódik.Lehet, ha ezeket leírnád akkor lehet meglenne a megoldás.
Akkor 3 dolgot kellene megcsinálnod javaslatom szerint.
1. Pakold meg a kazánt este még egyszer olyan későn, amilyen későn erre lehetőséged van. Az este 7 nagyon karcsú, puffer nélkül nincs az a kazán, ami fával közel 12 órán át tartja a parazsat. Próbáld meg még megrakni este 10 körül.
2. Emeld meg az előremenőt legalább 65-70 fokra.
3. Ha szabályozni tudod a keringetést, akkor állítsd be űgy, hogy kb 25 fokos előremenőnél álljon le a keringetés.
Szerintem, ha ezt megpróbálod, akkor rendben lesz. Ha nem, akkor tovább lehet gondolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!