Elzárt radiátor melegíti a szobát vízmelegítés alatt. Mitől lehet?
Melegvíztárolós saunier duval renova mini f12e típusú gázkazán mikor elkezdi melegíteni a tárolt melegvizet, a radiátoron is keresztülfolyik a melegvíz, (a termosztát le van véve 0-ra) hiába van eltekerve a radiátor szelep nullára, mégis rommá fűti a szobát.
Mi lehet az oka, hogy nem tartja a tárolóban a vizet, hanem folyatja a fűtési rendszerben is?
A válaszokat előre is köszönöm!
A váltószelepet szétszedtem, elvileg rendben van, szivattyún sem találtam semmit.
Ahogy látom, mikor fűtési melegvizről van szó, a kazán normális intenzitással kezdi el melegíteni a vizet, míg el nem éri a kívánt hőfokot; ha viszont használati melegvizet kezdi el melegíteni, akkor nekimegy, mint bolond tehén az anyjának és olyan intenzíven melegíti a tartályba befolyó vizet, hogy az túlhevül, és kikapcsol.
Most vagy azzal van a baj, hogy a kazán túl nagy teljesítményen nyomja a gázt, vagy a szivattyú nem tud kellő mennyiségű vizet átforgatni...
Az eddigi válaszokat köszönöm!
Kedves solarGyula!
Köszönöm az ismételt választ, épp ma takarítottam ki a víztárolót - elég durva vízkő lerakódás volt rajta (10 éves készülék, most örököltük meg az előző tulajtól, aki nem hiszem valaha is foglalkozott vele). Így bevált a jóslatod, bár csak most olvastam.
A helyzet jobb lett, az újonnan feltöltött tartályban lévő vizet most normális tempóban kezdte melegíteni, és a kazánon átfolyó víz hőfoka beállt nagyon lassan 70-72°-ra, míg a beállított HMV hőfokot el nem érte a rendszer (48°). Viszont ezután ha melegebbre állítottam a HMV értékét, az átfolyó víz nem tudta átadnia hőt a víztárolóban lévő víztömegnek elég gyorsan, mivel az már így is meleg volt - gondolom én - így lassan megint 85C°-re kúszott a kazánon keresztülfolyó víz hője.. nem vártam meg, hogy túlmelegedjen.
Most ott tartunk, hogy a gázszelepnél visszavettem a gáz teljesítményét, amivel a rendszer még nem melegszik túl, míg felmelegíti a HMV-t, viszont a fűtési melegvizet olyan marha lassan melegíti fel, hogy rossz nézni..
Kedves solarGyula!
Köszönöm a segítséget, teljesen megszűnni látszik (ez) a probléma. Úgy másfél hete átmostam vízkőoldóval a HMV tartályt, elég durva ami kijött belőle. emellett a kazánhoz csatlakozó csöveket is áttakarítottam, az egyik nyakánál némi törmelék volt beszorulva.
Ötletem sincs, honnak került bele, de gyanítom az emiatt keletkezett dugulás miatt nem tudta a rendszer az átfolyó víz mennyiséget megforgatni, ez okozhatta a túlhevülést.
Azóta tökéletesen működött, egészen tegnapig; mikor is arra lettem figyelmes, hogy a tároló hőmérséklet érzékelője meggajdult, 70-90 C° skálán folyamatosan össze-vissza ugrálva olyan magas hőmérsékletet mutat, hogy a rendszer emiatt nem kezdi el melegíteni a HMV tárolóban lévő vízmennyiséget... :D
Jobb esetben a tároló hőmérséklet érzékelőjében lehet vezetékszakadás, rosszabb esetben a vezérlő panel kuka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!