Éltetek át igazán nagy hidegety havazást?
Mostanság nem nagyon van tél, rendes hó is már alig.
Vannam ilyeb tipikus 'tudod amikor '87-ben mentunk a szuretre es mar akkor 10 centis ho volt' meg ' '92-ben mar novemberben -15 fok es nagy ho volt, es egyszer amikor kocsival mentunk...'
Szoval vannak ehhez hasonlo erdekes, vicces, meghokkento, emlekezetes nagy havas sztorijaitok?
Korai havazas/embertelen hideg/ stb...
Koszi :)
16f
Én már éltem át pár kemény telet, 80-as években kettőt is, aztán 2000-es évek elején is volt egy nagy havazás, utána hetekig tartó -15, -20 fokos éjszakák. Én tanyán élek, és volt, hogy a méteres hótorlaszok miatt napokig elvoltunk zárva a külvilágtól. 13-14 éves lehettem, gyalog mentünk 6 kilométerre kenyérért. Az úgy kezdődött, hogy reggel biciklivel mentem iskolába (6 km), aztán dél körül viharos szél lett, és elkezdett szakadni a hó, én meg elindultam haza abban az ítéletidőben. A szél miatt nem tudtam felülni a biciklire, de olyan szél volt, hogy még azt is alig bírtam tolni. Másnap a szomszéddal indultunk el kenyérért gyalog, és 80-100 centis hófúvásokon kellett keresztül vergődnünk. Apámék akkor 50 km-re dolgoztak, de nem tudtak hazajönni. 3 napig voltak a hó fogságában az 5-ös főúton egy IFA teherautóval.
Aztán 87-ben volt, hogy vasárnap elkezdett esni a hó, de én kollégista voltam, így még aznap el kellett volna jutnom a kollégiumba, elgyalogoltunk a 4 km-re lévő vasútállomásra, de a nagy hó miatt nem jött a vonat, aztán 1-2 óra várakozás után hazagyalogoltunk, majd másnap este már sikerült eljutni a koleszba.
A másik 2002-2003 körül lehetett. Gyerekeket elvittük iskolába, akkor is 11-dél körül jött egy nagy havazás, elindultunk a gyerekekért, hólánc az autóra, de akkor már az sem segített a 40-50 centis hóban. kb. 100 métert lapátoltam, mire járható útra értem, 1 óra alatt sikerült bejutni a városba, aztán kb. annyi idő alatt vissza, de addigra megint olyan hófúvások voltak azon a 100 méteres szakaszon, hogy megint végig kellett lapátolni. 1-2 nap múlva már járhatóak voltak az utak, de 2 hétig -15, -20 fokos éjszakák voltak, és nappal sem volt -10 foknál melegebb, ezért hetekig jégbordásak voltak az utak. Nehéz napok voltak, mert a majdnem elfagytak a vízvezetékek, autók nem akartak beindulni stb. Tanyán nehéz az élet ilyenkor.
A Csiki medenceben lakom, a -20 fel sem tunik, minden telen van legalabb 1 het -30 korul.
Emlekezetes: nem volt autom, a munkahely a varostol kb 4 km, januar elsejen gyalog, -27 fok es filmbeillo kodben mentem melozni, se taxi se kollega akinek meglett volna a telefonszama.
Par evvel korabban melo alatt akkorat havazott hogy a loterre a katonai kamion nem tudott kijonni, mivel elozo nap kocsival mentunk ki es 30 km-et kellett ingazni igy 4-en nekialltunk havat lapatolni, a mezo kozepen, vagy 3.5 orat lapatoltunk mig elertunk egy letisztitott varos fele vezeto utat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!