Lehet azzal penzt megtakaritani, ha valaki minden nap foz ahelyett, hogy gyorsetteremben, etteremben enne vagy rendelne?
Olcsóbb otthon főzni!Márcsak azért is, mert marad estére, vagy másnapra, és nem kell vacsira is gyors kaját enni!Pl a mi falunkban van egy intézmény onnan lehet kaját rendelni!490ft!
De az csak ebéd!!!
Én naponta 4szer minimum eszek, így éhen halnék mellette!Főleg ha nem egy személyről beszélünk!3 fős családnak az 30ezer egy hónapban!Annyiból szoktam bevásárolni a konyhára havonta, de abban minden van, szalámik, konzervek reggelire,és mindennapra van főtt étel, és főtt vacsi is, nem beszélve hogy ebbe benne van a tisztítószereim ára , és a havi édességek is!Szóval akárhogy nézzük olcsóbb az itthon főzés!Nálunk tuti!
Igaz mi 3-an vagyunk!
Sokkal olcsóbban kilehet jönni,és nem is kell mindennap főzni.A főzelékeken és krumplin kívül mindent le lehet fagyasztani.A nokedlit kicsit több tojással kell elkészíteni,a fasírozottat kisütve el lehet tenni,a rántott húst bepanírozva stb.Leveseket dobozokban szintén.Felhasználáskor csak a tésztát kell belefőzni.
Töltöttkápposzta,vagy paradicsomos húsgómbóc is lefagyasztható,és még sok minden.
Csak elő kell venni,kiolvasztani a mikróban,és lehet ebédelni.
Húst mindig 2-3 kilót veszek egyszerre.Otthon kicsontozom,felszeletelem,adagokban lefagyasztom.A leeső darabok jók rizseshúsnak,vagy bármelyen ételekbe,amit apróhúsból lehet főzni.A csontokból lehet csontleves,vagy zöldséglevesekbe ízesítésnek.
Kelt tésztákat,piskoótát is lefgyasztok.Soha nem jövök zavarba,még akkor sem,ha váratlan vendég érkezik.
Nem csak gazdaságosabb,időt lehet vele megtakarítani.De pl.fél kiló húsból nem is lehet olyan jó pörköltet főzni,mint 1-2 kilóból.
Szerintem is olcsóbb itthon. Na meg összehasonlíthatatlanul finomabb. Én úgy szoktam, hogy pl. pörköltet nagy adagban főzök, egyik nap lehet belőle feltét egy főzelékre (megjegyzem, egy főzelék is több száz ft a gyorsétteremben, itthon több személyre megfőzöd annyiból), egy részét felengedem vízzel, bezöldségelem, tökéletes gulyásleves, ehetjük pörköltként, rizses vagy tarhonyás húsként, ledarálhatod húsos palacsintába, rakott kelbe, stb. S ahogy előttem is írták, nagy adagban főzve finomabb a pörkölt. Érdemes 2-3 kg húsból készíteni, aztán adagokra szedve mehet a fagyóba. Egy főzeléket maximum fél óra alatt összeütsz, de pl. a sóska, almaszósz és hasonlók 10 perc alatt megvannak.
Leveseket is szoktam én is lefagyasztani, ha kevés az időm, csak előkapom és már van is kaja.
Régimódi kissé, de követem nagymamám tanítását, miszerint pl. a szerda az tésztanap, hétfőn főzeléket főzünk, vasárnap húsétel van, stb. Ez megkönnyíti egy hétre előre a kaják megtervezését.
Nálunk tegnap pl. megfőtt egy nagy adag pörkölt, de az ebéd krumplifőzelék volt, rá feltétnek ettük a pörit. A többi szétszedve a fagyóban van. Mára pirított tarhonyalevest tervezek, másodiknak burgonyalepény és fokhagymás sült oldalas. Holnap előkapok egy adag lefagyasztott pörit és gulyásleves lesz belőle, másodiknak palacsinta. Csütörtökön csontból lesz leves és tejfölös gombapörkölt, pénteken borsóleves csipetkével (így sokkal laktatóbb, meg szeretjük is a sűrű leveseket) és túrós csusza, szombaton gyümölcsleves és milánói makaróni, vasárnap csirkehúsleves, rántott hús, rántott karfiol és rántott máj lesz krumplipürével, meg valami süteményt is sütök. Ha ezt a menüsort meg akarnám venni a helyi - egyébként olcsók közé számító - étteremben, az hármunknak (még ha a kislányomat fél adaggal számolom is) belekerülne napi 1600-2000Ft-ba, ami heti szinten tízezer fölött van ugye. És ez csak ebéd, ebből nem maradna vacsorára, ami pedig, ha itthon főzök, mindig marad. Vagy pl. a vasárnapi ebéd olyan kiadós, hogy biztosan marad a rántott dolgokból, amit csak beteszek a hűtőbe, hétfőn összeütök hozzá valami főzeléket és már ehetünk is. Ráadásul tele a fagyasztó pörkölttel, amiből a következő héten is tudok kivenni.
Szeretek is főzni, olcsóbb is így, finomabb is, így nem is gondolkodunk azon, hogy vegyük valahol az ebédet. Mellesleg pl. a házhoz szállított ebédek minőségével kapcsolatban komoly kételyeim vannak. Amit én főzök, az biztosan jó alapanyagokból készül, hiszen ismerős termelőtől veszem a zöldséget, tojást, helyi hentestől a húst, környékbeli ismerős tanyasi néniktől a gyönyörű csirkét, gyümölcsöt... Tudom, szerencsés helyzet, hiszen vidéken élek, sok minden a saját kertünkben is megterem, gondolom, ezt a nagyvárosokban sokkal nehezebb kivitelezni, de azért ott sem lehetetlen.
szia!mint ahogy már előttem leírták nagyon jól, mindenképpen az otthoni főzés a legjobb megoldás.
a lányom és a férje 2*18 ezer ft melegétkezési utalványt
kapnak, abból esznek a hét 5 napján futáros dobozos ételeket.alig várják, hogy hétvége lenyen, amikor tisztességes házikosztot ehetnek. (nálam):-))
szóval, ha én kapnám azt a 36 ezer ft-ot naponta jóllakatnám őket.
sajnos mifelénk nem lehet másra váltani az utalványokat.
mindenképpen a háztartásvezetést javaslom, mind anyagiak
mind minőség tekintetében.
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!