Tűzhelyből melyikben jobb süteményt sütni? A gáz vagy az elektromos üzeműben? Meglepett mikor mondták a boltban, hogy a gáz az csak alul ad lángot a sütőben. Logikusan akkor az alul-felül elektromos de mik a tapasztalatok?
Elektromosban van ventilátor ,emiatt egyenletesebb odabent a hőmérséklet,így szebben süthetők mint a gázosban.
A gázosban emiatt gyakran meg alulról megég,míg felül meg kissé nyers marad a légkeverés hiánya miatt.
Gázosból is van légkeveréses. De láng csak alul ég.
Frissen váltottunk, ezért látjuk még a gázos előnyeit is de még nem tanultuk meg a villanyt használni.
A gázos kevésbé szárít és gyorsabban elkészülnek a dolgok (minden, a hús is, és húshoz tökéletes a gáz amúgy).
Ha most vennék villanysütőt, csak olyan jöhetne szóba, amiben van körfűtőszál. Egy fűtőszál a ventilátor környékén, úgy szokták írni a funkciót, amit az ilyen tud: hőlégbefúvás, forró levegő, vagy kiírják, hogy körfűtőszál. Jele: egy bekarikázott ventilátor.
A sima alsó-felső sütésről (légkeveréssel együtt vagy anélkül) nekem az a véleményem, hogy olyan, mint a gázos, csak fordítva és rosszabb.
Mindent egybevetve fent forróbb (felfelé száll a meleg + felső fűtőszál, ami szabadon van ráadásul), fentről éri a meleg és sugárzik is rá, míg alulról talán kevesebb hőt kap, és ott van még a tepsi, sütőpapír, amik szigetelnek.
Egyik típusú sütinkből eddig mindegyiknek csonttá száradt a teteje, és szinte sületlen az alja.
Egyébként nem egyedi, mert a neten sok helyen olvasni ugyanezt a gondot emberektől, akik vátanak villanyra (bár érdemi megoldás sehol, esetleg a tepsi), és sok részletes receptnél olvasni, hogy: alufóliát dobtam félidőben a tetejére, félidőben átváltottam csak alsóra stb.......
Ha gázosról váltasz (bár a kérdésed alapján nem biztos, és akkor a válaszom fele felesleges is számodra), de ha gázosod volt eddig, arra figyelj, hogy a sötétebb színű, jobb hővezető képességű tepsiket használd az új elektromos sütőben majd és nyugodtan használd akár a legalsó "polcot" is.
Én 25 éven keresztül sohasem tudtam szép hajtogatott leveles tésztát, vagy hájas tésztát sütni a gázsütőben, pedig vagy 5 szerelő próbált állítgatni rajta. Hol volt benne az alján cserép, hol alufólia, hol 15 percet melegítettem elő, hol egy óra hosszát - akkor sem lett szép, nem nyílt ki.
Mióta családi házba költöztem a panelből és elektromos hőlégkeveréses sütőm van, na azóta mindenféle süteményt meg tudok benne sütni. A hajtogatott leveles-vajas tésztám úgy kinyílik, mint a pünkösdi rózsa, azóta :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!