Kb mennyi a megélhetés németországban?
Laktam Berlinben, főleg törökök lakta környéken, 1 szobás garzon szerű lakást fizettem havi 300 eurót, minden nap magamnak főztem, szinte soha semmi étterem, vagy hasonló, így a kajám kijött 200euróból...+ még összességében 50 euro rezsi.
Laktam vidéki kis faluban is, ahol 6 szobás házban béreltem szobát havi 200 euróért, ott rezsi nem volt... A kaja kb ugyan az, de ott még napi 70km-t leautókáztam 5 literes dízel fogyasztással.
De kaját lényegesen olcsóbbra is ki lehet hozni, csak én szeretem a bélszínt. Persze nem csak azt ettem, akkor több is lenne, mint 200...
De egyik haverom, aki pl csak csirkét, rizst és zöldségeket eszik, ő 150 alatt van kajával...
Nekünk régen és most (albérlet,oaljfűtés vs. újépítésű ház és szolár +erdwärmepumpe - magyarul nem tudom mi).
Albérlet:
rezsi 450 euró
fűtés 150 euró minden hónapban, mert a fűtőolajat vásárolni kellett, így havonta tettünk félre rá és 2 nagyobb összegben vásároltuk - a németeknél sajnos még rengeteg olajjal fűtött épület van, elsősorban kisebb településeken, családi házakban, falvakban.
villany 90 euró
víz 30 euró
tv+internet hónapra lebontva kb. 20-25 euró
= 745 €
Ez egyébként a 2. albérletünk volt, az elsőben a víz+szemét+fűtés volt összesen havi 200 fixen, télen-nyáron, ill. 70 volt csak a villany (a 2. albérletben az olajpumpa miatt drágább). Tehát az az albérlet is ugyanúgy 750 € körül jött ki havonta.
az autó biztosítása, adója nagyon egyéni, az enyém hónapra leszámolva 70 euró tehát éves szinten 840. A férjemnél csak a biztosítás évi 1200 euró,plusz az adó.
+ ugye a tankolás, nálam 100€/hó
Élelmiszerre mi ketten kb. 250-300 eurót költünk, de lakto-ovo vegetáriánusok vagyunk ami jóval olcsóbb + nyáron sokmindent magunknak termelünk. Egy olyan családnál, aki húst is fogyaszt 200euró/fő az átlag kb.
Mióta felépült a házunk:
1000€ hitel
30 €fűtés, csak a hidegebb hónapokban (ez itt kb. szeptember-május :D)
50 € villany
víz, étel, tv, internet maradt ugyanannyi.
Szóval relatív és attól függ hol éltek.
Ha mindent összeszámolok albérletben is olyan 1000-1100 körül jöttünk ki meg a házban is + autó, összesen 1200-1300€.
Utolsó, Németországban az utóbbi évben radikálisan emelkedtek az albérletárak a menekültek miatt (ugye rengeteg lakás arra megy el illetve sokan állami segítséggel direkt azért építenek társasházakat, hogy kiadhassák, a fennmaradó albérletek ára pedig rohamosan emelkedik).
Jelenleg egy olyan lakás, ami 2 éve kb. 400 euró volt itt BW régióban 650-et is megér havonta, akkora lakáshiány van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!