Mennyi nálad a lakásban mostanában a relatív páratartalom?
60% körül, nálunk ennek is örülni kell, lehetne kevesebb, de azért ez már nem egészségtelen és penészedés sem lesz így. Ősszel sokat ment 70% fölé, de amióta tél van és a szellőztetés még esős időben is szárítja a benti levegőt, semmi baj nincs :)
66% viszonylag sok, de még nem olyan nagyon vészes. S nem mindegy, mikor annyi. Jópár hete nulláztam azt a páramérőt, aminek minimum és maximum tároló funkciója van. 45-77% volt azóta. Gondolom, akkor volt 77%, amikor egy csuromvizes munkásruha száradt a radiátorokon... Mosás után ennyire nem vészes, alig van a ruhákban víz s olyankor gyakrabban is szellőztetünk.
Úgy tudom, az embernek 40-60% között egészséges a relatív páratartalom. 70% a lélektani határ nálam, az már tuti nem esik jól és jön a penész, ha nem visszük le, a só is folyni kezd...
Én ezt úgy tudom, hogy 45-55 között az ideális, de 40-60 között teljesen jó.
Túl alacsonynál kiszáradnak a bőr és a nyálkahártyák, túl magasnál meg asztma és allergia alakulhat ki állítólag, és romlik a közérzet.
Bár nekem a személyes véleményem az, hogy a magasnál nem elsősorban a magas páratartalom csinálja a bajt, hanem az ezzel - a gyenge szellőzés miatt - együtt járó magas CO2-tartalom.
Hogy a kérdésre is válaszoljak: néha nálam a 80 %-ot is eléri, mert sok a ruhaszárítás, főzés gáztűzhelyen, meg hát fürdeni is szoktunk...
Már tervbe van véve a ventilátoros szellőzés kialakítása, csak előbb még egyéb felújítások lesznek.
Három mérő van egymás mellett már hetek óta:
30%;46%;44%
Szóval a pontos értékben csak akkor lehetsz biztos, ha csak egy mérőd van :)))
A hideg levegő vízfelvevő képessége sokkal alacsonyabb, mint a melegé.
Most nálunk van vagy -10 fok, a levegő maximum 2,4 gramm vizet tud megtartani. Ha ez a levegő szellőzéssel a lakásba kerül, és felmelegszik 20 fokra, akkor már 17,3 gramm a vízfelvevő képessége, tehát a kint 100 %-os páratartalmú levegő felmelegedve bent már csak 14 %-os páratartalmat mutat.
Ha kint +2 fokos, rettentő nyálkás idő van, akkor is ez a levegő bent már csak 30 %-os lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!