Kíváncsi vagyok, van-e rajtunk kívül olyan, aki csak du. Fűt be, még hétvégén is, amikor mindenki ottgon van, ráadásul kisgyerek is van a családban?
Vegyestüzelésű kazánunk van,anyosnál lakunk,viszont ő annyira spórolós,hiába adunk a fába,lignitbe,h ő szerinte elég késő du. begyújtani(16-17) ora felé!Addig meg fel vagyunk wgy kicsit jobban öltözve,a 20 hs kosfiammal...
Ráadásul a párom is mar úgy van ezze a fűtés dologgal,h nem kell az a nagy meleg,mert a gyerkőc nem beja a meleget
De hideg lakás se normális!
Az a baj,ha szólnk is valamit ez miatt,az én szavam nem érne semmit...
-a szenes kazánnal csak így lehet/érdemes fűteni,ahogy anyósod csinálja
-délután elgyújtjuk a tüzet
-délutántól egész este ég a szén ,fűtenek a radiátorok
-hajnalra leég az összes szén még reggel forró a parázs,
-délelőtt már kitudunk salakozni
-ezután bepakoljuk az új szenet,fát
-és délután meggyújtjuk megint
Attól függ mi a hideg neked.
Nálunk ugyan gázfűtés van, automatikus vezérléssel, de nem szokott 20-21°C-nál melegebb lenni sohasem.
Szintentartani mindíg olcsóbb! Aról nem is beszélve, ha este 5-6 körül gyujt be, akkor a falak csak úgy sugározák a hideget, a levegő lehet hamar felmelegszik, de sokkal job, ha a falak, berendezési tárgyak is át vannak melegedve, azok is sok hőt képesek elraktározni...
Nem is beszélva a penészedésről, gondolom van...
Ez nagyon attól függ, hogy milyen a ház, mennyire hűl le...
Mi vezérelt árammal fűtünk, délelőtt fél 11-től éjfélig összesen 3 óra fűtés van. Ha süt a nap s nincs fagy sem, akkor van, hogy ebből is kihagyunk. A hőmérséklet ingadozik egy kicsikét, de nem valami sokat, a szellőztetéskor többet :D
Amikor még cserépkályhánk volt, háromszor raktam meg egy nap és hideg volt (az még a szigetelés előtt volt).
S laktam cirkós kandallós vályogházban, éjfélig kegyetlenül fűtöttem, reggelre 9 fok lett, amikor igazán tél volt.
A szigetelés és a hőtároló tömeg sokat számít.
Ha valóban hideg van, az bizony nem jó. Az előzőkből látható, hogy fagyoskodtam már életemben, soha többé nem akarom azt megélni.
Kisgyeremeknél pedig főleg vigyázni szokás, kisbabánál pedig még nyáron is előfordul, hogy villannyal fűtenek egy hidegebb napon...
De a felnőttek hőigénye is változó.
Szerintem meg éppen így nem érdemes fűteni, mert így napközben amikor fent van mindenki, akkor van hideg, délután begyújtotok, estére felmelegszik a ház és éppen éjszakára van meleg, amikor már nem kellene. Hűvösebben egészségesebb aludni, és mindenki be tud takarózni, aki fázósabb takarózzon be több réteggel.
Reggel kellene begyújtani, hogy nap közben legyen meleg.
Mi fával fűtünk. Igazából ez egy ciklus, de elmondom miért.
Reggel begyújtunk rendesen, napközben pedig vigyázunk a tűzre, mármint odafigyelünk rá. Hónaptól függ, hogy milyen sűrűn pakoljuk. Szeptemberben, októberben néha van, hogy ki is alszik egy-két órára, de azért most december van. Ilyenkor rakjuk rendesen. Cserébe napközben is elviselhető a hőmérséklet, néha még kifejezetten meleg is van.
Aztán este jól megrakjuk, és elzárjuk a levegő útját (erre vannak fogantyúk), így jó lassan ég. Reggelig el is parázslik, de még éjszaka is egész kellemes idő van, alvásra megfelel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!