Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Gimnazista élet Németországban?

Gimnazista élet Németországban?

Figyelt kérdés

Szerintetek lehetséges?

15 éves vagyok, most kezdtem a gimnáziumot, de régóta ki szeretnék költözni külföldre. Anyukám jelenleg nem keres valami sokat, apámtól 9 éve elvált, de ő nagyon sokat segít pénzzel. A nagyszüleim rendszeresen fizetik a dolgainkat. Azért szeretnék kimenni mert nagyon érdekel, milyen másik országban az élet. Ezen felül anyám is legalább 3x annyit keresne mint most. ( A minimálbér jelenleg kb 1500 euró/hónap, ha ebből levonjuk az adókat, akkor is legalább 380.000 Ft, most 100-at keres havonta.) Amúgy újságíró.

Nagyon jól tud németül, felsőfokú nyelvvizsgája van, élt kinn Ausztriában. Én 8 évig tanultam németet emelt szinten( két tannyelvűbe jártam) most egy középfokú nyelvvizsgám van. Apám nem gond, mert annyira nem vagyok vele jóban, hogy hiányozna. Az egyetlen ami miatt itt vagyunk, a nagyszüleim. Ők 80 és 85 évesek, és már elég rossz állapotban vannak. Szerencsére elképesztően jó kapcsolatom van velük, mert a szomszéd háztömbben laknak, és nagyon aranyosak. Olyanok, mintha a szüleim lennének. Bécsbe még ki is mehetnénk, hiszen minden hétvégén haza tudnánk jönni, de anyukám, amíg élnek, már nem akarja őket itt hagyni, amit én megértek, mert nekem is hiányoznának. Bécs ellen azt hozta fel, hogy napi szinten kell nekik gyógyszert, kenyeret venni stb. Amúgy is beteges mennyi időd vannak együtt. Minden nap ott ebédel, e mellett naponta 5-6x beszélnek telefonon, viccen kívül, a szarás közben is nála van a telefon, akkor i felhívja, ha lemegy a boltba. Szerintem ez beteges, de mivel se munkája, se férje elnézem neki. Mégis mivel tudnám meggyőzni legalább Bécsről, hogy nem kell napi szinten ott lennie... A másik: ha valaki kint járt gimnáziumba, milyen volt? Erős, színvonalas? Kijuthatok pl: Oxforba?

Melyik várost ajánlanátok? stb

Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek!:)

2015. okt. 30. 22:58
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:
Az ELTE-re járt bölcsész karra, most cikkeket ír. Szóval van rendes diplomája, nem csak lebeg így a világban.
2015. okt. 31. 17:39
 22/33 A kérdező kommentje:
És ha Németország helyett Ausztriát mondunk?
2015. okt. 31. 17:40
 23/33 anonim ***** válasza:

Nyugi kérdező ne aggódj anyukád diplomája miatt azért mert pár bunkó beszól.

Szerencsére sem Németországban sem Ausztriában nem ez a gondolkodás, mint Magyarországon - megfizetik a bölcsész diplomát és elhelyezkedési lehetőségek is vannak ó. Ha az ELTÉn diplomázott, az tényleg a lehető legjobb otthon.

2015. okt. 31. 21:45
 24/33 anonim ***** válasza:

Tenyleg kimoderlattad amikor azt irtam hogy nem er semmit a diplomaja itt kint?

Szoval teged nem a valosag erdeke, hanem csak azt akarod hallani amit te szeretnel? Erdekes hozzaallas, nem kecsegtet sok sikerrel az eletben.

2015. okt. 31. 22:24
 25/33 anonim ***** válasza:

" megfizetik a bölcsész diplomát és elhelyezkedési lehetőségek is vannak"

Tenyleg? Hol? Komolyan kivancsi vagyok hova fog menni dolgozni Nemetorszagban magyar kulturalis ujsagiroi tapasztalattal. Hol keresnek ilyen embert kulfoldon? Hol hianyszakma? Elarulom, sehol..

2015. okt. 31. 22:25
 26/33 anonim ***** válasza:

25. Németországban élek, mint már írtam. Keresik a bölcsészeket. Mivel az országos munkanélküliség nagyon alacsony, ebből az is levonható, hogy szinte minden területen el lehet helyezkedni

Az újságírók jól keresnek. Más keresett bölcsésszakma pl. a tanár (egy átlagos gimnáziumi tanár itt nyugdíjnak kap annyit, mint az iparban dolgozók rendes bérnek, szóval el lehet képzelni a bérezést :), pszichológus, fordítótolmács, szociálpedagógus, tanácsadó, pap (nem viccelek.), kommunikáció-és média pedig sok nagyipari vállalatnál nagyon népszerű tanácsadói ill. marketing, reklám és menedzseri pozíciókban (ügyfélkapcsolatok). Még sorolhatnám.

Azt a különbséget kelene megérteni, hogy itt tényleg "dübörög a gazdaság" és ezáltal az olyan szakmák is keresettek, amik otthon "mellőzhetők".

2015. okt. 31. 22:42
 27/33 anonim ***** válasza:

En is Nemetorszagban elek, es pontosan latom hogy mire van igeny.

Elkepzelheto hogy Nemetorszagban vegzett, nemet nemzetisegu bolcseszkent ezek a lehetosegek nyitottak elotted, de nem kozepkoru, Magyarorszagrol jott emberkent. En konkretan csak egy embert ismerek itt kint aki bolcsesz diplomaval jott ki, o konkretan oregeket apol reszmunkaidoben, keves penzert.

A tanarok fizetesevel meg erosen el vagy tevedve, messze nem keresnek annyit, amennyit a versenyszferaban, iparban meg lehet keresni. Nem keresnek ugyan rosszul, de nem is kiemelkedoen.

2015. okt. 31. 22:53
 28/33 anonim ***** válasza:

27: ne haragudj már, de a legjobb barátnőm édesapja most megy nyugdíjba, 1700 EUR-t fog kapni tanárként. Szóval szerintem jobban tudom nálad.

Én személy szerint bölcsész diplomával jöttem ki és nagyon jól megy a sorom, köszönöm. Mivel a bolognai rendszer bevezetése óta minden diplomát egyformán elismernek az EU-n belül, ezért nincs olyan megkülönböztetés a magyar/más nemzetiségű bölcsészek vagy diplomások között, mint amiről írsz.

Egyedül olyan diplomák esetén ütközhetsz problémába, ami országspecifikus - pénzügyi, jogi, stb., ahol a hatályos jogszabályokra alapul a képzés.

2015. okt. 31. 23:00
 29/33 anonim ***** válasza:

"de a legjobb barátnőm édesapja most megy nyugdíjba, 1700 EUR-t fog kapni tanárként."

Akkor mar ertem. Neked az 1700 euro az jonak szamit... Szerintem nem igazan vagy tisztaban azzal mennyit lehet mernokkent vagy informatikuskent megkeresni.

"nincs olyan megkülönböztetés a magyar/más nemzetiségű bölcsészek vagy diplomások között, mint amiről írsz. "

Nem is a megkulonboztetesrol beszeltem, hanem a versenyrol. A magyar mernoknek meg informatikusnak azert megy nagyon jol Nemetorszagban (mar amelyiknek) mert ezek hianyszakmak. Egyszeruen nincs annyi mint amennyi kellene.

De nyilvan nem ugyanolyan korokben mozgunk. En csak azt tudom javasolni: probalkozzon a kerdezo anyukaja, nezzen allashirdeteseket, palyazzon. En csak azt gyanitom hogy nem lesz tul sok sikerelemenye.

2015. okt. 31. 23:39
 30/33 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat, nagyon sok hasznos volt. Remélem édesanyám el tud helyezkedni akár Németországban, akár Ausztriában a bölcsész diplomájával.
2015. okt. 31. 23:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!