Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Gimnazista élet Németországban?

Gimnazista élet Németországban?

Figyelt kérdés

Szerintetek lehetséges?

15 éves vagyok, most kezdtem a gimnáziumot, de régóta ki szeretnék költözni külföldre. Anyukám jelenleg nem keres valami sokat, apámtól 9 éve elvált, de ő nagyon sokat segít pénzzel. A nagyszüleim rendszeresen fizetik a dolgainkat. Azért szeretnék kimenni mert nagyon érdekel, milyen másik országban az élet. Ezen felül anyám is legalább 3x annyit keresne mint most. ( A minimálbér jelenleg kb 1500 euró/hónap, ha ebből levonjuk az adókat, akkor is legalább 380.000 Ft, most 100-at keres havonta.) Amúgy újságíró.

Nagyon jól tud németül, felsőfokú nyelvvizsgája van, élt kinn Ausztriában. Én 8 évig tanultam németet emelt szinten( két tannyelvűbe jártam) most egy középfokú nyelvvizsgám van. Apám nem gond, mert annyira nem vagyok vele jóban, hogy hiányozna. Az egyetlen ami miatt itt vagyunk, a nagyszüleim. Ők 80 és 85 évesek, és már elég rossz állapotban vannak. Szerencsére elképesztően jó kapcsolatom van velük, mert a szomszéd háztömbben laknak, és nagyon aranyosak. Olyanok, mintha a szüleim lennének. Bécsbe még ki is mehetnénk, hiszen minden hétvégén haza tudnánk jönni, de anyukám, amíg élnek, már nem akarja őket itt hagyni, amit én megértek, mert nekem is hiányoznának. Bécs ellen azt hozta fel, hogy napi szinten kell nekik gyógyszert, kenyeret venni stb. Amúgy is beteges mennyi időd vannak együtt. Minden nap ott ebédel, e mellett naponta 5-6x beszélnek telefonon, viccen kívül, a szarás közben is nála van a telefon, akkor i felhívja, ha lemegy a boltba. Szerintem ez beteges, de mivel se munkája, se férje elnézem neki. Mégis mivel tudnám meggyőzni legalább Bécsről, hogy nem kell napi szinten ott lennie... A másik: ha valaki kint járt gimnáziumba, milyen volt? Erős, színvonalas? Kijuthatok pl: Oxforba?

Melyik várost ajánlanátok? stb

Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek!:)

2015. okt. 30. 22:58
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:
Hogyha itthon a bkv bérlet 6000 Ft nekem, és 9 neki, és kint esetleg ennek a 2x-ese,(ami 30) 30000 FT, pont száz euró, te csak a benzire mondtál ennyit.
2015. okt. 31. 15:35
 12/33 A kérdező kommentje:
Rendben, akkor a kaja 300, ha erre adok +100-at, és a közlekedésre is, az pont az a pénz ami az otthoni nem használt lakás albérlete havonta.
2015. okt. 31. 15:37
 13/33 A kérdező kommentje:
De ha még plusz szórakozást, egyebeket hozzáveszünk, ami egy jó színvonalú élethez kell, akkor annyiból simán kijön.
2015. okt. 31. 15:39
 14/33 A kérdező kommentje:
És apukám is támogat minket havi 300 euróval
2015. okt. 31. 15:41
 15/33 anonim ***** válasza:

Kérdező, tudom nagyon fiatal vagy még, de az élet nem így működik, hogy ha összehúzom a gatyám akkor pont belefér a fizetéssel+otthoni lakással + apukád támogatásával, mert bizony itt tartunk, hogy a kötelező költségek épp kijönnének!

Miből fizetnétek gyógyszert, tankönyveket, iskolai kirándulásokat, élvezeti cikkeket, szórakozást? Ha egyszer elmentek étterembe, az 40-50 euró, nem 6,000 ft, mint otthon... egy kávé 3-5 euró, nem 250 ft... Egy szelet torta 3-5 euró szintén, 150 ft helyett. Mindenre legalább a dupláját, de inkább a tripláját kell rászámolnod, mint amire otthon szükségetek van, ez az amit nem értesz meg.

2015. okt. 31. 15:52
 16/33 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, ebbe valóban nem gondoltam bele.

Csak elképzelhetetlennek tűnik, hogy (ezeket összeadva) 2000 euróból, csak pont meg lehet élni, hiszen Mo.-ból a havi 600.000 Ft álomfizunak tűnik.

2015. okt. 31. 16:01
 17/33 A kérdező kommentje:
Így meggondolva, kérlek segíts nekem és mondd, hogy akkor a havi 2000 euró mire elég kb? Életszínvonal szinten?
2015. okt. 31. 16:03
 18/33 anonim ***** válasza:
2.000 euró nettóban - ennyit a német statisztikák szerint a minimum jövedelem FEJENKÉNT tehét az egy főre jutó jövedelem, amiből átlagos életszínvonalon meg lehet élni. Ha ennek a feléből éltek fejenként, az egy nagyon alacsony életszínvonalra elegendő német/osztrák mérce szerint: kicsi, kb. 2 szobás lakás - Bécsben a lakásárak a külsőbb kerületekben 13 EUR/m2 körül mozognak, belsőbb kerületekben 20. Tehát a fent említett áron (700 eur) 50-55 m2-es lakás jönne ki a legkülsőbb részeken. Ha ennyiért találtok, még maradna párszáz euró költőpénzetek a hónap végére, ami továbbra is elég szűkös, de meg lehet belőle élni. Viszont drágább lakás esetén már az alapvető dolgok befizetése is problémás lehet.
2015. okt. 31. 16:23
 19/33 anonim válasza:

Én éltem Münchenben és azt mondom, hogy kb. 1700-1800euróból nettó már simán ki lehet jönni mindent beleszámítva.

Ezután jön még a nyaralás, kirándulások stb.

2015. okt. 31. 16:29
 20/33 anonim ***** válasza:

"többet keresne mint a minimálbér-mondjuk 2000e körül- és abból nettó megmaradna kb. 1500, 700 a lakás, 200 a vásárlás, 300 a számla, stb, még mindig maradt 300 euró. Javítsatok ki, ha rosszul értelmezem."

Nade miert keresne tobbet? Van neki valami relevans, keresett vegzettsege? Ha ujsagiro, akkor valoszinuleg nincs. Mernoki, orvosi, informatikusi vegzettseggel lehet jol elhelyezkedni, ujsagirokent szerintem kabe nulla az esely.

A 2000 netto az mar egy egesz jo fizetes, rengeteg mernokot ismerek akik ennyit keresnek.

Egy csalad havi ketezerbol nagyon szukosen tud megelni. Itt Münchenben egy 3szobas, atlagos lakas havi berleti dija kabe 1200-1500 euro, a megelhetes 2 emberre szerintem minimum 5-600 euro, es akkor meg nem utaztatok, nem koltottetek semmi felesleges dologra.

Az iskolavalasztas ugy megy, hogy beraknak egy integracios osztalyba egy csomo kulfoldi koze, amig nem tudsz rendesen nemetul. Nyilvan falun, kisvarosban nincsennek ilyen integracios osztalyok, de nagyvarosokban bizony vannak. Hogy ez jo-e vagy nem az kerdes, szerintem 15 evesen mar keso Nemetorszagba koltozni. Tanulj Magyarorszagon, szerezz valami jo diplomat, szerezz munkatapasztalatot, es akkor lesz eselyed Nemetorszagban olyan allast kapni amiert erdemes is kikoltozni.

2015. okt. 31. 16:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!