Mit tudunk most tenni?
Az anyukád, mint özvegy, jogosult a holtig tartó haszonélvezeti jogra. Azaz a ház nem az ő tulajdona, de az engedélye nélkül nem adhatjátok el, és őt kitenni sem lehet belőle. A haszonélvezeti jog erősebb a tulajdonjognál. Ha el akarjátok adni a házat, akkor a szerződésben az anyukádnak írásban le kell mondania a haszonélvezeti jogról.
Arról sajnos semmit sem mondtál, hogy milyen hitelt vettetek fel, ki vette fel, ki örökölte, mennyi a részlet, mióta nem fizetitek, és a bank átadta-e már egy behajtó cégnek. Ezek hiányában nem tudok többet mondani sajnos.
De annyit mondhatok, hogy ha választani lehet árverezés és eladás között, akkor az eladást válasszátok, akár áron alul is, mert még mindig többet kaptok így érte, mint ha elárverezik bagóért.
Értékbecslői vélemény a 7-8 millió, vagy csak a hasadra ütöttél?
Mekkora a telek? Lehet maga a telek önmagában megér 2-3 millát.
Na szóval, szerintem kérjétek ki egy szakértő véleményét.
Anyukád mit csinál? Dolgozik vagy nyugdíjas?
Ha eladjátok a házat mihez kezdtek? Hol élnétek? Nem lenne célszerűbb inkább meg tartani és szép lassan felújítani?
Miért neked kell 17 éves fejjel ezzel a problémával foglalkoznod? Nővéred mit mond?
10 ezer forint nem olyan hatalmas összeg, ekkora törlesztést azért ki lehet izzadni. Miért nem fizettétek 2008-óta?
Szóval akkor már nincs esély rá, hogy megtarthassátok a házat? Nem lehet rendezni a hitelt? Vagy folytatni a fizetését?
Amúgy elég szar helyzetben vagytok, meg kell hagyni. Becsülendő, hogy higgadtan állsz a dolgokhoz. Szerintem ez ritkaság 17 éves fejjel.
Te még gondolom középiskolába jársz. Jó tanuló vagy, tervezed a továbbtanulást?
Szoktál diákmunkát vállalni, vagy tudnál?
Hát szerintem akkor próbálj diákmunkát vállalni. Keress egy jó diákszövetkezetet: minddiak, melodiak ... stb. Beregelsz az oldalukon és nézelődsz.
Ha a hétvégéidből 1 napot beáldozol pl, akkor havi 10-15 ezerrel tudnád kisegíteni anyukádat, vagy legalább annak a terhét levenni a válladról, ami pénz neked kell egy hónapban.
Te 17 évesen maximum ennyit tudsz tenni, plusz még annyit, hogy lelkileg támogatod anyukádat.
Aztán, hogy a házzal hogy lesz... hát ez nehéz ügy.
Valószínű egy ideig albérletben fogtok lakni, aztán ha már elvégeztél minden iskolát és el tudtál helyezkedni és anyukád is visszatért a szakmájába kicsit egyesenbe jöhettek.
Vigyázzatok magatokra!
Szar helyzet. Viszont nem két lehetőségetek van, én háromról tudok.
1: eladjátok a házat, és kifizetitek a tartozást. Marad 1-2-3 millió forintotok, ebből kellene megoldani a lakhatást. Fontos a nővéred álláspontja, mert ha eladod 6-ért a házat, elmegy 3 a tartozásra, marad 3 milla, ebből 1.5 a tied, 1.5 a nővéredé. Ha a nővéred szarik belétek, akkor 1.5millióból kellene megoldani anyukád és a te lakhatásodat. Reménytelen. Nem beszélve arról, ha a nővéred nem is akarja eladni!
2: elárverezik a házat. Ez két dologban különbözik az eladástól. Egyrészt várhatóan alacsonyabb lesz az eladási ár, tehát vagy nem marad 3 milliótok, vagy extrém esetben nem is fogja fedezni a tartozást. Tehát ház sem lesz, és a tartozás (egy része) is megmarad. Másrészt viszont itt szerintem anyukádnak nem kell lemondania a haszonélvezeti jogáról. Ha megpróbáljátok eladni, valszeg le kell majd. Ez azt jelenti, hogy lehet, hogy neked és a nővérednek nem lesz már fél-fél házatok, viszont anyudnak megmarad a haszonélvezete, tehát anyukád életében lesz hol laknotok!
3: Szereztek máshonnan pénzt, és kifizetitek a tartozást. Nővéred nem tudom, mennyiben tud így segíteni. Pl. van-e saját ingatlana, ami terhelhető. Vagy autója, szép cipője stb, amit el lehet adni.
Mindenesetre a nővéreddel együtt kell megoldást találni, mert ez legfőképp a ti kettőtök ügye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!