Az hogy lehet hogy a csatrnadij több mint a viz?
Ezt értem is!Van vizóránk amúgy!
Rosszul tudom hogya csatornadij az elfogyasztott viz x %-a?
A csatorna díjat általában a vízfogyasztás függvényében állapítják meg. Ahány m3 vizet használtál annak kb a 80%-át fizeted csatorna használatként. Ennek ellenére azért lehet drágább, mert a csatorna esetében meg kell fizetned a környezetterhelési díjat is, mivel a tisztított szennyvíz egyáltalán nem tiszta amikor a folyóba engedik.
Másrészt a szennyvíz elvezetés m3 díja magasabb szokott lenni.
Harmadrészt a vízfogyasztás első néhány m3-re az úgynevezett lakossági kedvezményes kategórába esik, ami olcsóbb díjat jelent.
Negyesrészt a szennyvízkezelésnek van egy alapdíja, amit azért fizetsz még akkor is ha te nem csinálsz szennyvizet, mert a tisztínak akkor is működnie kell, ha mindenki elmutazott a körnéykről. Ha ilyenkor lekapcsolnák akkor ha visszajöttek az emberek, byakig ülnének a sz*rban, de szó szerint!
Az arányok és értékek helyenként változhatnak!!!
Az előző vagyok.
De ezeknek a tételeknek rajta kell lennie a számlán. Csak el kell olvasni és összehasonlítani. Összeadás és szorzás. :)
A csatorna díj árának elvileg meg kell egyeznie a víz díj árával.Néhány településen a nyári időszakban lehet kérni csatorna díj kedvezményt az önkormányzattól, amikor a nagy melegben locsolni kell vagy valaki növényeket termeszt.Ilyenkor nyílván kevesebb a kimenő azaz a csatorna díj mennyisége, mint a bejövő. Mivel az udvaron folyik el vagy kocsit is moshatunk, esetleg a medencébe töltenek több m3 vizet az emberek.
Városonként, községenként azonban van egy központi mérő ami méri a bejövő víz mennyiségét, tehát a fogyasztást, azt a vizet amit meg iszunk, el főzünk, vagy az udvarra locsolunk. Minden esetben ennek a mennyiségnek többnek kell lennie mint a kimenő azaz csatorna víznek, amit szintén mérnek.
Én Budakalászon lakom. Nálunk az történt, hogy a bejövő víz,olyan sokkal kevesebb lett mint a kimenő, hogy a kettő külömbségét az önkormányzatra hárították.
Ennek azonban az az oka, hogy sokan lopják a vizet, ingyen használják.Ezt a külömbséget szépen a lakosságra rá hárították, azokra az emberekre, akik eddig is tisztességesen kifizették a bejövő és kimenő víz mennyiségét.
Így hát mindenki a bejövő víz mértékéhez képest sokkal többet fizet a kimenőre, azaz a csatorna díjra.
Természetesen akik lopják a vizet, azok a többi ember kárára teszik és ezt sajnos nekünk kell meg fizetnünk.
Remélem megnyugtató választ adtam mindenki számára.
Üdv:- Csilla
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!