Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Elhagyott házat hogyan lehet...

Elhagyott házat hogyan lehet elbirtokolni? Lehet egyáltalán?

Figyelt kérdés
Nem olyan helyen van ahol bárki látja, hanem fent zártkertekben eléggé elvadult területen. Építészetileg teljesen korrekt kis épület. Nincs rongálva, de tárva nyitva volt, és kb 10 éve lakatlanul áll.
2015. júl. 6. 12:20
 1/6 Bob the builder ***** válasza:
72%

glaxbox tevagy az?

Nem lehet egyébként sehogy, ha csak nem állam a vezeték neved.

2015. júl. 6. 13:03
 2/6 anonim ***** válasza:
De lehet. 15 éven keresztül ha sajátodként használod, 15 év után beadhatod rá az igényt. Ez csak akkor áll fenn, ha ezidő alatt egyetlenegyszer sem megy oda a tulaj, ha egyszer is megjelenik, már nem lehet elbirtokolni.
2015. júl. 6. 16:51
 3/6 anonim ***** válasza:
Szerintem sem lehet ilyet. Földhivatalon keresztül kéne megkeresni a tulajt. Ha amúgy sem kell neki, lehet hogy olcsón megvehetnéd tőle.
2015. júl. 6. 16:55
 4/6 anonim ***** válasza:

Utolsó: de igen, lehet ilyet. A jog lehetőséget ad rá.

A valóságban persze a legritkább esetben történik meg, de van rá példa.

2015. júl. 6. 18:26
 5/6 anonim ***** válasza:
Utolsó! Lehet. KET-ből és jogalakalmazásból kb egy hónapja vizsgáztam, de lehet erre az esetre pont nálunk nem tértek ki.
2015. júl. 7. 16:42
 6/6 anonim ***** válasza:

5:47. § [Az elbirtoklás kizártsága]

(1) Aki bűncselekménnyel vagy egyébként erőszakos vagy alattomos úton jutott a dolog birtokához, elbirtoklás útján nem szerez tulajdonjogot."

Én nem vagyok jogász, de szerintem ha valaki behatol egy ismeretlen épületbe, ez már magában kimeríti a bűncselekmény fogalmát.

Szerintem is meg kellene keresni a tulajdonost, hátha fillérekért odaadná. (Gondolom, meghalt a régi tulajdonos, az új meg örül minden kis "talált" pénznek.)

2015. júl. 9. 07:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!