Mi az a nullázás pontosan, valaki el tudná magyarázni?
Utánaolvastam sok helyen de nem nagyon értem,én eddig úgy gondoltam hogy a védőföldelés megy a rúdföldelőre,a nullavezető pedig csúnyán fogalmazva a fázissal együtt jön az "oszlopról".
Köszönöm szépen a segítséget!
"..a védőföldelés megy a rúdföldelőre,a nullavezető pedig csúnyán fogalmazva a fázissal együtt jön az "oszlopról".
Nos a nullavezető pedig a mérőnél közösítve van a csatlakozásponti földelővel. Kábé ennyi!
lényeg, hogy a nulla vezetőről leágaztatnak egy vezetéket és ez a nullázó vezeték. ez a nullázó vezeték lesz a védővezető. villany óránál ágaztatják szét; kialakításának szigorú előírásai vannak. minden lakásnál/háznál ez van kialakítva ezt általában tévesen földelésnek hívják.
az általad említett rúdföldelőnek 2 fontos szerepe van. egyrészt rögzíti a nulla potenciált a földhöz(hogy 0 legyen) másrészt a csatlakozó vezeték ami ugye egyben védő és nulla -szakadása esetén a föld felé vezeti a villanyt.mivel ez nélkül kb 110V kerül a hűtőre (PL)
ezeket legjobban rajz alapján lehet elmagyarázni.
nullázás lényege, hogy testzárlatnál a hiba áram a nullázóvezetéken, aztán a közös (nulla nullázó egyben-PEN) megy a zárlati áram; ez biztosabb kioldást ad. szemben a földelés ami a földön át záródik és a nem jó értékű földelésnél kevés lesz az átfolyó áram ami kioldja a kismegszakítót.
kommerszen:
bejön a fázis és nulla. az óra után a nullát elágaztatják nulla és (nullázó)védővezetőreezt az utóbbit kötit a berendezések fémtestére.
a nullát és nullázót ahol elágaztatják, azt a pontot összekötik a rúdföldelővel.
Hát azért a lényeg ez, itt feljebb:
Hát, azért a lényeg itt van #3-nál:
"nullázás lényege, hogy testzárlatnál a hiba áram a nullázóvezetéken, aztán a közös (nulla nullázó egyben-PEN) megy a zárlati áram; ez biztosabb kioldást ad. szemben a földelés..."
A szétválasztás, szétválasztásnál földelés, azok a lényeget nem érintik, azok technikai dolgok és biztonsági dolgok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!