Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogy működik a golyóstoll?

Hogy működik a golyóstoll?

Figyelt kérdés
Tudom hogy hogyan lehet vele írni, a tollbetét ki és be húzására lennék kíváncsi (hogy marad ott, aztán hogy megy vissza).

2015. máj. 31. 14:59
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Én valamikor kisiskolás koromban szétszedtem egy tollat, és pár perc alatt rájöttem. Szerintem te is megteheted ugyanezt!
2015. máj. 31. 19:01
 2/6 anonim ***** válasza:
2015. máj. 31. 19:02
 3/6 anonim ***** válasza:

A saját szavaimmal megpróbálom érzékletesen leírni. Íme:

A golyóstoll működéséhez kulcsfontosságú három alkatrész: a rugó alul, és a betétforgató belső, valamint ki-benyomó külső pöcök (nyomógomb) a felső végen. A toll alján levő rugó adja az erőt, amivel forgatónyomatékot lehet kifejteni a betétre, annak felső végén levő speciális négyszeres ék vagy fog alakú kialakítása folytán. Két alapállásra van kiképezve: egy belsőre és egy külsőre. Ezek cseréjét két átellenes horony (hosszanti bevágás vagy vájat) segítségével lehet elérni, amelyek a betét műanyag végén helyezkednek el. Ezek teszik lehetővé a ki-be mozgatást, a kinti vagy benti helyzetben való rögzítést pedig a betét elfordulása következtében beállott helyzeti eltérés biztosítja. Ha a nyomópöcköt megnyomjuk, a betét alaphelyzete megváltozik (elfordulás által, melyet a betét műanyag végé levő ékszerű fogak ferde oldalai kényszerítenek ki) és az új helyzetben (kívül vagy belül) kerül rögzítésre ismét.

Lássuk az alkatrészeket, melyeknek szerepük van a külső-belső helyzetben való megállapodással, rögzítéssel, illetve ezen helyzetek cseréjével kapcsolatosan.

1. Maga a betét felső, műanyag végének speciális kiképzése: 4 ferde ék-alak (fogazás), melyek közül egymással szemben kettő fent zárt, kettő pedig ugyancsak átellenesen hosszabb horonyban ér véget. A horony biztosítja a hosszirányú, ki-be való elmozdulást és annak mértékét.

2. A nyomógombhoz csatlakozó, azon belül helyet foglaló hengeres pöcök (a betéttel szembeni) végének ugyancsak 4 fogszerű kiképzése az illeszkedést teszi lehetővé a betét műanyag végével és az elforgatáshoz van köze. Valamint a toll felső végének belső oldalán van két kiálló sín, melyek a betét hornyába illeszkednek és a ki-be közlekedést vezetik, biztosítják.

A betét két alapálláspontot tud felvenni: egy belsőt és egy külsőt. A belsőnél a betéten levő horony játszik szerepet (engedi a betétet a rugó nyomására becsúszni), míg a külső álláspontnál a rövid ék vagy fog alakú képletek szerepelnek, amelyek nyugalmi helyzetben tartják a betétet. A két helyzet, mármint a külső és a belső közötti átmenetet a betét végén levő fogazások ferde lejtői biztosítják, illetve teszik lehetővé, amelyek megnyomáskor elfordítják a betétet, negyed fordulattal. Mivel négy fog van, így egy megnyomás negyed fordulatot eredményez vagy jelent. A helyzet cseréhez a betétnek el kell fordulnia épp egy negyed fordulattal, melyet a fogak ferde oldalai hoznak létre ék vagy lejtő-alakjuk folytán, amivel hossztengelye körüli kényszermozgásra bírják a betétet.

Kétféle golyóstoll van:

- egyiknél csak a betét végénél az alsó részben van a betét mozgatásához erőnyomatékot adó rugó, a másik verziónál pedig a felső, nyomógombos részben is van másik rugó, amely rugalmasan kezelhetővé teszi a nyomógombot, vagyis mindig kívül levő helyzetben tartja.

Remélem, valamennyire érthető volt a szöveg. :D

2016. máj. 3. 21:41
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hosszú választ! :D

Most már jobban átlátom hogy hogyan is működik, köszi!

2016. máj. 4. 07:57
 5/6 anonim ***** válasza:

Most, ismételt átolvasás után úgy találtam, pontosítanom kell magamat:

Az elején azt írtam, hogy három a kulcsfontosságú alkatrész, na ezek a toll saját részei, tartozékai. Negyedik kulcsfontosságú elem - a tulajdonképpeni kulcs a zárhoz, amelyik forog benne - pedig maga a cserélhető betét. Ezek négyen mind szerepet játszanak a működésben, együttesen és egyidejűleg, egyszerre!

Úgy érzem, így komplett és korrekt a válasz!

#3-as voltam.

2016. máj. 4. 08:57
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszi! :)
2016. máj. 4. 12:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!