Nálatok hány fok van a lakásban? Egyedi fűtésűek mikor kapcsoltátok le a fűtést?
9,10
Nagyon jó lehet a hőszigetelés nálad. Nekem gázzal kb. 150 ezer egy szezon 130 m2-re, igaz -nejem fázós- 22-23,5 fok van folymatosan padlófűtéssel.
Hűtő/fűtő kondival nagyobb lakásban nem sokat érsz, vagy több kell belőle, s 100 % fölötti hatásfokot nem tudom, mihez viszonyítják...
Hűtő nálam is van. Ez egy két szintes ház, s úgy helyeztem el, hogy a lépcsőház legmagasabb pontján, így a felső szintet hűti, de a lépcsőházban a hideg levegő lejut az alsó szintre is, így nagyjából egyformán hűvös a ház. (Sok évet éltem trópuson, megtapasztaltam, mmilyen, ha rámfújja a hideget.)
Tavaly egyszer sem kellett bekapcsoljam, mert nem ment 26 fok fölé.
Igen, a hőszigetelésre nagy súlyt fektettünk, úgy tudom, ez a falu legszigeteltebb háza. Nem érjük el a passzívház szintjét, de majdnem, az ablakok szerintem már passzívházba valók, kivéve a tetőablakomat.
Egyszer majd lesz napelem és napkollektor, nagy álmom pedig a szélerőmű, akár megtérül, akár nem (nem azért lenne, hanem arra az időkre, amikor nem lesz megbízható az áramszolgáltatás, kezdődő apokalipszis), de ha valahol értelme van hazánkban, akkor itt igen :D
26 fok felé nálunk se megy a hőmérséklet, hosszas kánikulánál éri el ezt a déli tetőtéri szobámban, ahol 2 nagy ablak van, egy délkeleti tetőablak és egy délnyugati normál s ha kint süt a nap, a szobámban is süt (OK, nyáron függönyt használok, fényvédőt, fényvisszaverőt... Redőny nincs). Olyankor is jól jön a hőszigetelés és a hőtároló tömeg, a tetőn nem igazán tud betódulni a meleg, hisz ott a legjobb a szigetelés, ahogy illik.
A 100% hatékonyság az, amikor adott energimennyiség teljes mértékben a célfeladatra fordítódik (nem vagyok jó definíciókban). Pl. minden belső elektromos fűtőegység 100%-os hatékonyságú. Ezért nem veszünk flancosakat, nem érnénk vele semmit, nekünk a hőtárolást megoldják a falak, azokat úgyis fel kell fűteni. A fűtés speciális dolog, mivel az elektromos eszközök vesztesége hőt jelent, fűtéskor pedig ez nem veszteség, pont ez a cél.
De a klíma nem sima benti eszköz, használja a külső levegőt is s meg tudja oldani a nagyobb hatékonyságot.
80-90nm-es a ház (sose tudom, mennyi), kis belmagassággal (főleg a tetőtérben) s nem vagyunk fázósak :)
Egy 2 kW-os klíma szerintem eléggé megadná az alaphangulatot a házban. Kb. ennyivel fűtöttünk a télen, kizárólag vezérelt áram s 100%-os hatékonyság...
A fűtési igény kb. 2/3-a megy aktív fűtéssel, a többi passzív (bár most, hogy a bojler kikerült a házból, kicsit rosszabb lehet a helyzet). Főzés, számítógépek s háztartási gépek (főleg a párátlanító, mert az megy sokat), kettőnk testhője... Ez sokat jelent ilyen szigetelés és házméret esetén :) Nem is tudom már, mennyit termel egy átlagos ember, valahol 100W fölött, ami elég szép, ha egész nap bent van.
Nálam a természetes szellőzés megoldja a párátlanítást. - A kombi a földszinti vc/szárítóban van, itt van szellőző + állandóan nyitva van egy kis ablak (így is 20 fok fölött van télen is a hőmérséklet) ezeken keresztül jut a lakásba a felmelegedett friss levegő -direkt kevésbé szigetelt előszoba ajtón keresztül-, s az emeleti két szellőzőn távozik (fürdőszoba és wc), semmi bajom a párával. Legfeljebb egy galamb párral, akik minden évben a kimenő meleg levegőbe fészkelnek. Persze ez is veszteség, de nem biztos, hogy több, mint amennyibe kerülne a párátlanítás.
Kollektoron én is töprengtem, de jelenleg napi 1 m3 gáz megy főzésre, melegvízre, talán soha nem térülne meg. Beszéltem a környékünkön napkollektorosokkal, mind valamiféle pályázattal építették ki a rendszert, ráadásul télen látom hogy belepi őket a hó, tehát semmit sem termelnek. (Nem tudom, miért nem lehet visszaküldeni melegvizet, hogy leolvadjon.)
Nálam még be van kapcsolva az őrláng. Már egy ideje nem vettem észre, hogy fűtött volna a cirkó, de ma hajnalban a kinti 5 fokban bekapcsolt.
Sokat persze nem kell fűtenie, kényelmi szempontból sokkal többet jelent, mint anyagilag.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!