Miért nem fűt az egyik radiátorom? (teteje meleg, alja hideg)
Nem értek hozzá, ezért nézzétek el légyszi ha nem szakszavakat használok. Két emeletes házban nem működött a fűtés, nagyon sokszor voltak kint a szerelők, az utolsó alkalommal csináltak egy savas átmosást, amivel elvileg ha volt benne dugulás, azt megszüntették. Azóta van is fűtés, viszont az alsó szinten a nappaliban lévő nagy radiátor vagy egyáltalán nem fűt, vagy csak langyos a teteje, az alja hideg. Minden radiátor légtelenítve van, naponta ellenőrzöm is. Azt már próbáltam, hogy elzártam az összes radit, és akkor működött! De amint a többit kinyitottam, újra hideg lett. Meg is kocogtattam, hátha van benne még valami lerakódás, ez sem segített.
Mitévő legyek ezek után?? :(
Mivel a tobbi radiatort elzarva a kerdeses radiator is jol mukodik,nagy valoszinuseggel beszabalyozasi problema,vagy eleve tervezesi ,meretezesi problema all fennt.
A gond az ,hogy a hibas radiatorbasn keringo viz is engedelmeskedik a fizikanak,es az aramlasi torvenyszerusegeknek,vagyis a legkissebb ellenallasi uton probal keringeni,ezert megy kevesebb a radiatorodba.Megoldas:a tobbi radiator also szelepein amennyiben allithatoak,novelni kell az ellenallast,vagyis folytani azokat,igy a rendszerben a kerdeses radiator se lesz nagyobb ellenallasu mint a tobbi(esetleg ha lehet ezen a radiatoen nyitni kell).
Ha a futokeszulek keringeto szivattyujan van allitasu lehetoseg ,akkor kapcsold egyel magasabb fokozatba ,hogy nagyobb sebesseggel ,tobb vizet szallitson!
Ezek a dolgok altalaban segiteni szoktak,foleg ,ha a dugulas mint hibaforras nem all fennt az altalad leirtak alapjan!
Nagyon írja az egyes.Az áramló víz mindig a könnyebb utat választja.Maga az áramlás is egyre csökken,mennél távolibb radiátorhoz kell eljutnia.A nem fűtő radiátorszelepeit teljesen ki kell nyitni.A kazánhoz közelesőket,vagy amelyek
egyébként is gyorsan melegszenek le kell csökkenteni a víz áramlását.Ezt ugy lehet legkönnyebben érzékelni,hogy az előre menő szelepét teljesen elzárni,majd nyitni 1-2 fordulattal.Pl hideg radiátornál ilyenkor meg kell fogni a radiátor végét,mennyi idő alatt ér oda a meleg .Amelyik radiátor vége érezhetően melegszik,az a radiátor már fűteni fog .A nagy radiátorban olyan kcsi lehet az áramlás ,hogy még ki légteleniteni sem képes magát .Lehetnek benn légbuborékok,melyet a víz áramlása nem tud kimozditani .Hagy így csinálod,ahogy itt leírtuk,indulni kell a nagy radiátornak is .
Azt nem tudom milyen nyomás mérő óra ,vagy érzékelő van felszerelve,természetesen az is meghíbásodhat.Feleslegesnek tartom a kelleténél nagyobb nyomást csinálni a rendszerben .A víznyomásnak teljesen más szerepe van a fűtési rendszerben .Ez inkább a hő fokal van kapcsolatban,mint a légtelenitéssel .
Az első írta le a tutit. Nincs beszabályozva a rendszered.
-Ha jól tervezték, és építették meg, akkor is felszabályozás nélkül adták át neked.
- Amikor begyújtasz nézd meg, hogy melyik radiátorok melegednek a leggyorsabban, és azoknak az az alsó csapján zárj. Ezzel nagyobb sebességgel fog a hideg radiátorodban keringeni a víz.
Begyújtásonként ellenőrizd körbe, addig ameddig nem vagy elégedett a helyiségek hőmérsékletével. Érdemes a helyiségeket egyforma hőmérsékletűre szabályozni.
Nagyon jól írja ,kimaradt a jól**
előző
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!