Hogyan kell egy mennyezeti csillárt bekötni?
Kaptam két csillárt, a csokiban középen van egy zöld-sárga vezeték, kétoldalt egy L és egy N jelölésű pont.
A plafonból (sima panellakás) az egyik szobában 2, a másikban 3 vezetékszál jön ki, jelölés nélkül.
Fázisceruzám nincs.
Anélkül hozzáfogjak-e a bekötéshez, vagy várjak amíg kinyitnak a boltok?
2 vezeték lóg: L és N /fázis, nulla, a z/s a védőföld lenne!;
3 vezeték: - milyen kapcsolód van, 1 vagy két billenős?
Sima (egy billenős) kapcsoló van mind a két szobában, de valószínű, hogy gyárilag csillárkapcsoló volt a nagyobbik szobában.
A vezetékek mind szürkék.
Fázisceruza nélkül ne kezdj hozzá!
L=fázis
N=nulla
Zöld-sárga a földelés
Szombaton veszek egy fázisceruzát.
De még mindig azon gondolkodom, hogy ahol 3 vezeték van, ott elvileg volt 2 fázis és egy nulla.
Most az egy billenős kapcsoló miatt vagy csak 1 fázis van, egy nulla és egy bekötetlen vezeték, vagy 2 fázis és egy nulla.
A második eset egyértelmű, de az elsőnél honnan tudom, hogy melyik a nulla és melyik a bekötetlen?
Azt kérdezi, hogy a csillár felőli végén honnan tudja, hogy melyik a bekötetlen derót.
Én mint nem szakember, azt csinálnám a helyedben, hogy vennék egy 800 Ft-os kínai műszert is a fázisceruza mellé, az automata lekapcsolása után a villanykapcsolót felkapcsolnám, hogy a két élő vezeték kontaktusba kerüljön, aztán a csillárnál a műszert ohmba kapcsolva ki lehet választani, hogy melyik két szál között van kapcsolat. Onnan már csak egy logikai piruett, hogy a harmadik nincs bekötve.
# 9
Én is erre írtam. A kapcsolónál egyértelműen látszik, h melyik drót van bekötve, és melyik nincs. A színe alapján el tudja dönteni.
persze ennek is vannak buktatói, ha ugyanolyan színűek a vezetékek, vagy ha a falban színt vált egy vezeték. De ennek azért nincs nagy esélye... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!