Vidéki ismerőseim miért nem értik meg, hogy Bp-en már árakban kell gondolkodni?
Vettünk egy lakást ( panelt ) és sok vidéki ismerősöm kezdett el fröcsögni, hogy a panel mekkora sz@r, a kertes ház mennyivel jobb...stb.
Pedig full extrás panelt vettünk, egyedi elrendezésű, amerikai konyha +étkező+nappali+ 2 egész szoba + gardrób is. 10. emeleten van, 4 éve itt élünk egyébként, csak nem tulajként, így tisztában voltunk vele, mire lehet számítani. Nyilván nincs kert, de a környék jó, biztonságos, a szomszédok kulturált emberek, és lehet azért, mert 10. emeleten vagyunk, de az égvilágon nem hallunk senkit és semmit.
Mégis folyton jön a fröcsögés a vidéki ismerősöktől, hogy ez csak egy panel. Ja, csak mucsaröcsögén lehet kapni kertes házat 2 millióért is, és a kutya se veszi meg, itt meg ez a panel is 16 milliót ér kb. Nem fogják fel, hogy Budapesten nem lehet ennyiért jó kertes házat venni, vagy csak olyat, amit további 3-4 millió felújítani, annyi pénzünk meg még nincs. Talán 5-10 év múlva lecserélnénk mi is ezt egy kisebb családi házra, ha tudunk gyűjteni hozzá.
De másban is teljesen értetlenek, mikor mondom, hogy azért itt drágább az élet, mint ott, az ingatlanárakat pedig inkább össze se hasonlítsuk, mert nem fogják fel, hogy az ő falusi házukért itt nem kapnának semmit, max a hős utcában egy putrit.
"De másban is teljesen értetlenek, mikor mondom, hogy azért itt drágább az élet, mint ott, az ingatlanárakat pedig inkább össze se hasonlítsuk, mert nem fogják fel, hogy az ő falusi házukért itt nem kapnának semmit, max a hős utcában egy putrit."
Ha az ő falusi házuk ott lenne a paneled mellett, akkor ötször annyit érne, mint a te panellakásod a tizediken. Ha másért nem, azért, mert ha lebontod és parkolót csinálnál az ismerősöd falusi házához tartozó telekből, akkor két év alatt megkeresnéd a paneled árát nettóban.
Lehetőleg kezeljük a helyükön a dolgokat, különben tényleg téves adatokat lehet kreálni a rendelkezésünkre álló információkból.
A másik dolog az, hogy te jöttél ide fröcsögni a vidéki ismerőseidre, nem ők rád. Ez arra utal, hogy ők érzik magukat jobban a negyedannyit érő kertes házukban, mintsem te a négyszer drágább, tizedik emeleti panelodban.
Leginkább akkor lesz majd ez így, ha neadjisten el talál majd romlani a lift.
Ők tudják, hogy az embernek térre van szüksége ahhoz, hogy jól érezhesse magát hosszú távon is. Te még nem, mert nem ismered ezt az érzést. Erre is utal az, hogy ebben a formában írtad ki kérdés gyanánt a problémádat. Reménykedj, hogy addig nem is ismered meg ezt a bizonyos érzést, amíg a tizedik emeleti panelodban laksz, mert nagyon gyorsan meg fogod utálni.
Nagy kérdés, hogy ha így történne, akkor a tizedik emeleti panelodért kapnál-e majd annyi pénzt, amiből esetleg lenne lehetőséged venni egy számodra megfelelő kertes házat.
Ebből meg az jön le nekem, hogy vagy menekültetek a szülőktől, vagy kényszerűségből költöztetek el valamiért, vagy pedig annyira kevés az önbizalmad, hogy nem hiszed, hogy egy kertes házat fenn tudnál tartani. Nem tudom, melyik a valós, de ha valóban ekkora tered volt gyermekkorodban, és látszólag mégis jól érzed magad egy (ehhez képest) lukban a tizedik emeleten, akkor ott én leginkább komoly önértékelési problémákat sejtek a háttérben.
Ezt nem bántásból írom, végül is mindketten névtelenek vagyunk ezen az oldalon, amit írunk, nyom nélkül elszáll az éterbe. De tényleg erre enged következtetni az amit írtál, és az, ahogyan válaszoltál (és ahogyan korábban a kérdést kiírtad). És az is, hogy mások véleménye problémát jelent számodra a lakásoddal kapcsolatban. Pedig ha sejtésem nem csal, pont tőlük szándékoztál menekülni, azért költöztél Pestre, akár ilyen körülmények közé is.
Ezt a választ korrektnek érzem. Csak akkor azt nem értem, ha átmeneti a jelenlegi lakásotok, akkor miért zavar az, hogy másoknak mi a véleménye róla? Olyan vehemensen védelmez(t)ed a lakást, mintha örök életedre ott akarnál maradni. Hiszen egy panel a jellegéből adódóan akármekkora és akármilyen modern módon is van berendezve, akkor is csak panel marad, annak minden hátrányával (főleg a tizediken) együtt.
Ilyen múlttal, ha csak átmeneti a lakás, akkor ne bántson mások véleménye róla. Vidéki ismerőseid sem úgy kezdték, hogy saját házba születtek.
Az, hogy 10.en van, számomra a legnagyobb előny. Senki nincs felettünk, csodálatos a panoráma és télen egyáltalán nem is kell fűtenünk. Nyáron sincs nagyon meleg a korszerűsítés miatt, illetve van légkondi is. Nyáron amúgy is nyaralni szoktunk, alig vagyunk itt.
Szerintem nem csak egy kertes ház lehet otthon, hanem egy lakás is. Azt sem nézem le, aki egész életében panelban élt, pedig én másképpen nevelkedtem. Ismerőseimben pedig az zavar leginkább, hogy nem együtt örültek velünk, hanem becsmérelni kezték a mi otthonunkat, annak ellenére, hogy a miénkben van 10 millió, az övékben meg összesen 1. Annyiért vették az omladozó vájogházukat a cigánysoron, nincs még gáz sem, csak palackos. De mivel annak van kertje, az szerintük 1000x jobb, mint itt, a büdös bp-en egy lakás. Mi semmit sem szóltunk le náluk, ők meg non stop ezt fújják, és ha valaki sok pénzt áldoz valamire, amire ráadásul vágyott is ( saját lakás huszánévesen már ), akkor igenis bántó, hogyha az folyamatosan becsmérlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!