Házvásárlás előtt állunk. Milyen költségekre számoljunk, mire a nevünkre kerül a ház?
Illetékek,ügyvédnek,földhivatal.....ésaamiről még nem tudok.
A férjemmel közösen vennénk,én még nem vagyok 35 éves.
A ház ára 5 millió forint. Átalakítás,kicsi hozzáépítés is lenne hozzá.
Köszönöm a segítséget!!
A földhivatalhoz a bejegyzés 6000 Ft (legalábbis tavaly ennyi volt), az ügyvédi munkadíj a vételár 0,5-1-2%-a, ügyvédje válogatja. A földhivatali bejegyzést nekünk az ügyvéd intézte.
A tulajdonjog átiratási illeték, a vételár 4%-a. De ha egy naptári éven belül adsz el és utána veszel ingatlant, akkor ezt nem kell befizetni (legalábbis tavaly, nálam még így volt).
Ha átalakítjátok és hozzáépítetek, akkor mindenről, amit vesztek (paldó, járólap, csempe, esetleg új kád), kérjetek számlát, és ha a ház közös, akkor a számla mindkettőtök nevére szóljon, és a megvett ház címére.
Ha a későbbiekben eladjátok, és többért, mint 5 millió, akkor az 5 milla fölötti összeg után 16%-os SZJA-t kell majd fizetni, mert vagyonszerzésnek minősül, de a számlákkal lehet igazolni az értéknövelő beruházásokat, így a 16%-ot lejjebb lehet faragni - ha az APEH engedi, persze.
Nem sok idő :) Nálunk úgy volt, hogy amikor az adásvételit aláírtam, akkor kizettem az ügyvédnek a munkadíjat, meg megbíztam a földhivatali bejegyzéssel. Szóval ez egy nap alatt le lett tudva. Egy nap? Egy délelőtt.
Onnantól, hogy aláírtad/tátok az adásvételit, már neki lehet állni a felújításnak, elvégre az ingatlan onnantól a Tiétek.
A tulajdonjog átirítási illetékért az APEH jelentkezni fog, nem kell bemenni, ők fogját küldeni a levelet/csekket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!