A fatüzelésü kazán hány fokon robban fel?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ez nagy mértékben függ attól ,hogy milyen minőségű.
Nekünk egy idős bácsi csinálta aki már vagy 30 éve kazánokat hegeszt a lemezek vagy fél centi vastagok és a 120 fokos gőzt simán kibírta durr nélkül.Persze idáig próbálj nem elmenni mert egy bolti kazán valószínűleg már nem bírná, ott spórolnak az anyaggal rohanás van stb..
100 foknál soha ne engedd feljebb a vizet az már veszélyes lehet és a 100°c os víz már nagyon tud fűteni -20 ban is meleg van a házban.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
miénk is birta a 110fokot,de hűtöttük is gyorsan,nehogy baj legyen...
90 foknál ne vidd fentebb,nemjo vele játszani
60-70fokon simán elvan még minusz 20ban is
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
120 fokhoz most nem emlékszem milyen nyomás tartozik, de az még nem egy irtózatosan nagy nyomásérték.
3-4bart még az öntöttvas kazánoknak is bírniuk kell. A lemez meg elvileg többet is kibír.
Sok mindentől függ egyébként. Nem csak a kazán típusától, anyagától és minőségétől, hanem a fűtési rendszerben lévő alapnyomástól is. Nyitott rendszernél pl hogy milyen magasan van a tágulási tartály.
Nagyobb alalpnyomásnál lehet hogy 110 fokon még nem is forr a víz.
Mindenesetre tényleg nem jó vele kísérletezni. Mindenesetre ha véletlenül éppen elkezdene forrni, 100-110-120 fok környékén, nagy eséllyel még nem fog felrobbanni, nyugi. Ennyit ki kell bírnia.
De van erre is megoldás: biztonsági hűtőkör, lefúvószelep, stb.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
a kazán nem a melegtől robban, hanem a nyomástól.
de mivel a fűtési rendszer általában zárt, ezért a hőmérséklet növelésével a benne lévő nyomás növekszik.
a minimális robbanási hőmérsékletet úgy tudod meghatározni, hogy megnézed a kazán leírásában, mekkora nyomásig terhelhető, majd megnézed valamilyen táblázatban, hogy azon a nyomáson hány fokon forr a víz. a fölött már nagy eséllyel számíthatsz a big bang-re.
ez az ábra talán segíthet: [link]
"szerencsésebb" esetben a kazán számára kritikus nyomás előtt szétdurran valami más.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
"A kazán nem a melegtől robban, hanem a nyomástól."
Persze, de minden 100 fok feletti hőmérséklethez tartozik egy nyomásérték. A kettő pedig egyenesen arányos. Szerintem így értette a kérdező is.
"de mivel a fűtési rendszer általában zárt"
Vegyes tüzelés esetén pont hogy nem, hanem általában nyitott. A legtöbb kazángyártó ki is köti, hogy tilos zárt rendszerben üzemeltetni a kazánját. Noha gyári adatok szerint ki is bír 3-4bar nyomást.
A víz fázisdiagramja. Ezzel eszembe juttattad az egyetemi éveimet. Hány tantárgyból, vizsgákon, szigorlatokon is kérdezték ezt?! De rég volt. :)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Vannak gyakorlati példák, Zalában 300 métert repült egy kazán, valahol a szomszéd ház tetején kötött ki, de vannak sokkal kisebb robbanások is, de mi okoz robbanást?
Általában a túlnyomás, lehet gőz, aminek azért nincs értelme robbanással foglalkozni, mert annak 100%-os ellenszere van, mondjuk egy kis gumicső, ami nyomásnál átszakad, vagy a nem robbanás biztos kazán ami a nyomás növekedésekor kinyílik, vagy inkább egy tágulási edény, ami nyitott, vagy könnyen kinyílik!!! Ma a kazánok falának vastagságát növelik, amivel eleve biztosítanak egy robbanást!!!
A lemez két fele kétféle hőt kap, az anyag belső feszültsége nő, átlyukad a meggyengült pontokon, és minél erősebb a fal, annál rosszabb hővezető és annál nagyobbat robban!!!!!!
A másik, ami szintén nyomás, a GÁZ robbanás, leginkább CO!!!!!!
Minden égésnél különböző gázok keletkeznek, amik ha elérik a robbanási hőfokot, felrobbannak!!!!! Ezt úgy érjük el legegyszerűbben, ha a sikertelen begyújtásnál a gázképződés elindul, de még nem gyulladt meg, összegyűrt papírral meggyújtjuk! Ha még kevés a gáz, CSAK kivág, de ha már sok gáz keletkezett, nagyot robban, általában ennek súlyos következményei vannak, általában halál, vagy szétnyílik a kazán, vagy legrosszabb esetben
az örökösökre marad a ház romja!!!!!!
Mégis én azt mondom, hogy a fejlődő GÁZ (CO) rendkívül hasznos anyag, célszerű megismerkedni vele, mert a jó fűtés alapja, égése tiszta, magas,
szabályozható HŐT hoz létre, és ha már elégett egyáltalán NEM veszélyes!!!
CO2 lesz belőle, ami a kéményen úgy megy ki, hogy nem füstöl, takarítani
sosem kell, nincs korom, füst!!!!!
A MA KAPHATÓ KAZÁNOK ALKALMATLANOK A CO ELÉGETÉSÉRE!!!!!!!!!!!
Az a gyanúm, erre mindenki tovább lapoz, már az ősember is fával tüzelt,
ha Ő túlélte, akkor mi is!!!! A halálos esetekből lehet hallani, hogy sok embernek nem sikerült!!!!!! (Éppen most számol be a TV2, egy újabb esetről!!!!!)
Azért nem írok balesetet, mert kis odafigyeléssel megelőzhető lenne, sőt
sokkal gazdaságosabb is lenne!!!!!!
(Nem várok választ, már ismerem: "EZT TE AKAROD MEGMONDANI!!!"
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Milyen hőfokon robbanhat fel a kazán fatüzelésnél?
A CO 605°C-nál robban, de egy folyamaton kell végig menni, mire ide elér!!!
A robbanás ereje a gáz mennyiségétől függ!!! Mindenki járt már úgy, hogy a begyújtás nem sikerült, vagy magától, vagy újabb rágyújtáskor kivág a kazán!
A fa gyors égésű, célszerűen rakni kell, hogy mindég nagyobb legyen a tűz ereje!! Ilyenkor még az elsődleges gázok égnek, el kell érni a 300°C-t, a tűzzel, ezen a hőfokon már kezdenek kiválni a szén burokban a hidrogén és az oxigén és a hő hatására, valamint a gyújtóláng hatására elégnek, ez a fa energiája!!!! Ha ez nem jön létre, közben a tűz erejét növeljük és elérjük a 605°C-t, a kazán az előállított gáz mennyiségével arányosan ROBBAN!!!!!!!!
Tekintve, hogy sok korom is keletkezik, ami a kazánban kályhacsőben, kéményben lerakódhat, eredményeként csökken a fűtés hatásfoka, mit tegyünk
még jobban rakjuk a tüzet, ez a korom a legtisztább szén, sok levegővel, igen jó robbanó anyag, ami ha meggyullad, elérheti az 1000°C-ot, a ház
van ilyenkor veszélyben, leéghet!!!! Én sok kéményt égettem ki, nem ajánlom senkinek, de ha begyulladt, csak fojtsuk, de ne oltsuk el, mert újra gyulladásnál robbanhat!!!!! A tűzoltókat kell hívni, ők tudják mi a
teendő!!!!!
Van egy veszélyes anyag még, a KÁTRÁNY, ami sokszor szétfolyik, a mennyezeten megjelenik, nem lehet vele semmit csinálni, a kéményt kell újra ép vakolattal ellátni!!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!