A fatüzelésü kazán hány fokon robban fel?
Ez nagy mértékben függ attól ,hogy milyen minőségű.
Nekünk egy idős bácsi csinálta aki már vagy 30 éve kazánokat hegeszt a lemezek vagy fél centi vastagok és a 120 fokos gőzt simán kibírta durr nélkül.Persze idáig próbálj nem elmenni mert egy bolti kazán valószínűleg már nem bírná, ott spórolnak az anyaggal rohanás van stb..
100 foknál soha ne engedd feljebb a vizet az már veszélyes lehet és a 100°c os víz már nagyon tud fűteni -20 ban is meleg van a házban.
miénk is birta a 110fokot,de hűtöttük is gyorsan,nehogy baj legyen...
90 foknál ne vidd fentebb,nemjo vele játszani
60-70fokon simán elvan még minusz 20ban is
120 fokhoz most nem emlékszem milyen nyomás tartozik, de az még nem egy irtózatosan nagy nyomásérték.
3-4bart még az öntöttvas kazánoknak is bírniuk kell. A lemez meg elvileg többet is kibír.
Sok mindentől függ egyébként. Nem csak a kazán típusától, anyagától és minőségétől, hanem a fűtési rendszerben lévő alapnyomástól is. Nyitott rendszernél pl hogy milyen magasan van a tágulási tartály.
Nagyobb alalpnyomásnál lehet hogy 110 fokon még nem is forr a víz.
Mindenesetre tényleg nem jó vele kísérletezni. Mindenesetre ha véletlenül éppen elkezdene forrni, 100-110-120 fok környékén, nagy eséllyel még nem fog felrobbanni, nyugi. Ennyit ki kell bírnia.
De van erre is megoldás: biztonsági hűtőkör, lefúvószelep, stb.
a kazán nem a melegtől robban, hanem a nyomástól.
de mivel a fűtési rendszer általában zárt, ezért a hőmérséklet növelésével a benne lévő nyomás növekszik.
a minimális robbanási hőmérsékletet úgy tudod meghatározni, hogy megnézed a kazán leírásában, mekkora nyomásig terhelhető, majd megnézed valamilyen táblázatban, hogy azon a nyomáson hány fokon forr a víz. a fölött már nagy eséllyel számíthatsz a big bang-re.
ez az ábra talán segíthet: [link]
"szerencsésebb" esetben a kazán számára kritikus nyomás előtt szétdurran valami más.
"A kazán nem a melegtől robban, hanem a nyomástól."
Persze, de minden 100 fok feletti hőmérséklethez tartozik egy nyomásérték. A kettő pedig egyenesen arányos. Szerintem így értette a kérdező is.
"de mivel a fűtési rendszer általában zárt"
Vegyes tüzelés esetén pont hogy nem, hanem általában nyitott. A legtöbb kazángyártó ki is köti, hogy tilos zárt rendszerben üzemeltetni a kazánját. Noha gyári adatok szerint ki is bír 3-4bar nyomást.
A víz fázisdiagramja. Ezzel eszembe juttattad az egyetemi éveimet. Hány tantárgyból, vizsgákon, szigorlatokon is kérdezték ezt?! De rég volt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!