Mi a véleményed az infrapanelekről? Megéri?
Az elektromos fűtésnél csak a bankjegyek égetésével való fűtés drágább.
Én először is szigetelnék, majd meghagynám a tartályos gázt, ez mehetne alternatív/tartalék fűtésként. Beszerelnék egy vegyes tüzelésű kazánt egy megfelelően MÉRETEZETT (akár több m3!!!) puffer tartállyal, ami elegendő arra, hogy egy agresszív esti fűtéssel másnap estig melegen tartsa a házat, de ha még is későn érnél haza, akkor meg indulhatna a gázkazán automatikusan, vagy sms-re. Tudsz spórolni, de a kényelem is adott.
Sajnos a szolár megoldások megtérülési ideje irreális, addig, amíg nincs rendesen támogatva és nem olcsóbbak, nem éri meg befektetni rá.
Erről megoszlanak a vélemények, én személy szerint igénylem, hogy a ház maga meleg legyen, ne kelljen folyton, mindenütt infrázni, hogy meglegyen a hőérzet... De van, aki szereti az infrát, na ők többet tudnának mondani, hogy ez hogyan megy az egész házban. Én csak azt tudom megmondani, hogy a ház ugyanolyan hőmérsékletűre melegítése árammal kicsit drágább, mint palackos vagy tartályos gázzal (bár ezek ára picit szór), vezérelt esetén pedig kicsit olcsóbb.
Lehetne hőszivattyúban is gondolkodni, mert ott 100%-nál nagyobb a hatékonyság, míg normál villamos árammal működő eszközöknél 100, teljesen mindegy, milyen, ha teljes egészében bent van a házban, akkor elfűti a felvett teljesítményt s kész. A hőérzet kicsit más dolog, s kevésbé számolható.
Én a szigetelés és nyílászárócsere mellett vagyok (még ha nem is olcsó), az én házam kifejezetten jól szigetelt (csak a padló nem) s télen olajradiátorokkal fűtöttem vezérelt árammal. Hosszú távra tervezek, úgyhogy bevállaltam ezt a kiadást, de egy szigetelt ház amúgyis kényelmesebb, az nem ugyanolyan hatású, ha egyszerűen sokszoros mennyiségű fűtést alkalmazunk. S jobb érzés kevesebb energiát használni, de ez már ilyen egyéni hepp...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!