Kötelező vezérelt áramra kötni a villanybojlert?
10-es. A jogszabály értelmezésed szerint egy leválasztó kapcsolót sem lehet beépíteni a bojler áramkörébe mert akkor az eszköz már leválasztható.
Hát akkor vessenek a gyilkosok közé börtönbe de én akkor is megtartom a kétpólusú főkapcsolót amivel áramtalanítani tudom a bojlert karbantartáskor.
12-es. Valóban elég hülye a jogszabály, de ez van.
A jogszabály szakmai szemmel nézve szar, egyszerűen félre vezető. Egy kapcsolót be lehet iktatni a rendszerbe, de de egy dugalj, vagy plusz fogyasztó beiktatásával nem szakíthatod meg a rendszert. Én inkább úgy fogalmaztam volna meg a jogaszbályt, hogy a fixen kiépített villamos kötéseket valamint a vezetékeket megszakítani tilos. Ebben nincs benne az, hogy a fixen telepített kapcsolót használni nem szabad.
Utolsó. Ha elmész egy háztartási gép üzletbe, és veszel egy bojlert, hazaviszed, egy dugvillával ráakasztod a hálózatra, rendben van.
De a fixen telepített bojlert, te nem akaszthatod csak úgy le a hálózatról. Illetve a beépített főkapcsolóval, vagy a "bojler óra" után található megszakítóval minden fogyasztónak szíve-joga a bojlert kiiktatni a rendszerből. De a kötéseket te fizikailag nem bonthatod meg. Ha megteszed, bűncselekményt követsz el, melyet a magyar büntető törvénykönyv szigorúan büntet.
Persze ennek ellenére elég kicsi a valószínűsége a lebukásnak, valóban sokan szerelnek a rendszerbe átkapcsolót, vagy csak egyszerűen ráakasztják a bojlert a nappali hálózatra. De onnantól kezdve, hogy te bármilyen szinten belenyúlsz a vezérelt áramú hálózatba, törvényt szegsz.
Szeretném kiegészíteni a 10-es válaszírót,ahol feketén fehéren le van írva hogyan lehet müködtetni vezérelt berendezéseket.Kiegészítés:"A hálózati engedélyes jogosult ellenőrízni a vezérelt áramkör,valamint az arra kapcsolt felhasználói berendezések jogszabályoknak való megfelelőségét.A jogszabályi rendelkezések be nem tartása a hálózathasználati szerzödés megszegésének minősűl."
Igen ,igy szól a fáma :az energiaellenőröknek joguk van a
mért hálózatra kötött berendezések(kecón belüli)felülvizsgálatára.Az ,hogy a hálózati engedélyes él-e az ilyen felülvizsgálati jogával
az ö dolga.Az energiaellenőrök lehetnek teljesen más cég alkalmazottai is természetesen megfelelő jogosítványokkal.
Nincs értelme szerintem vitatkozni ,hogy lehet meg nem lehet, konnektor, különböző kapcscsolók,kütyük,ha mindenki átkapcsolgat amikor csak akar ez nagyban veszélyeztetné a hálózat biztonságát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!