Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogyan kell szénnel tüzelni...

Hogyan kell szénnel tüzelni cserépkályhában?

Figyelt kérdés
Van egy vegyestüzelésre is alkalmas cserépkályhánk. Eddig csak fával fűtöttünk benne, de kaptunk vagy 15 vödör kis méretű brikettet. Mivel eddig ilyennel még sohasem próbálkoztunk, tud valaki tanácsot adni, miképpen kell? Mikor és hova kell rakni a szenet, mikor melyik ajtót, mennyire kell kinyitni stb.?
2013. szept. 9. 18:28
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A cserépkályha eleve akkor üzemel a max.hatásfokon,ha fokozatosan felfűtjük,majd teljesen elzárjuk az összes nyílást.Ekkor nagyon sokáig képes tárolni a meleget. Szénnel:gyújtós,fa.Kb 1 órányi fokozatos fűtés,jó parázs esetén mehet rá kb 2-3 lapát szén.Teljes alsó ajtó nyitvatartás mellett(hogy a szénben lévő kén és korom m inél hamarabb távozzon)addig égetjük így,amíg alaposan lángra nem kap,mindenhol egyenletesen ég. Ekkor kb 1/4 vagy annál kisebb alsó nyílás mellett,megvárjuk,mígy egyenletes,jó parázs alakul ki,de lángot már nem látni.Ekkor teljesen elzárunk minden nyílást, ezután kb 8-10 órán át nem kell csinálni vele semmit, csak adja a hőt.Nem kell rátenni semmit újta,hagyni kell leégni.Ha már a cserépkályha csempék hűlnek (de nem kihűltek)ismét be lehet gyújtani,de a kezdeti 1 órát jóval le lehet rövidíteni,mert ugye ekkor már nem kell a kályhát felfűteni.Különben én,egész addig,mig nem rakattam saját cserépkályhát,mindig azt hittem,hogy a cserépkályhában folyamatosan kell fűteni kis légnyílás mellett,és akkor jó.De hallgattam a cserépkályhásra,és így fűtöttem,ahogy írtam is, hát kb fele annyi tüzelővel ugyanazt a hatást lehetett elérni.
2013. szept. 9. 19:42
 2/5 anonim ***** válasza:

1-2 lapát szén még nem biztos hogy felmelegiti a kályhát .

Így,mikor még van parázs ,dobjál rá egy lapáttal .Ne többet,mert a nagy hőtől az ajtó is nagyon felmelegszik,sőt a belső még vörösen izzik is .

A felső ajtó huzat szabályzóján be lehet kukkantani,ég e még ,vagy már csak parázs van .A tűztér ajtó kinyitása előtt a

hamutér ajtót be kell zárni,így a kémény befelé szívja az esetleges égés terméket .

Az első fűtésnél kell nagyon figyelni,a tapasztalat hiánya miatt .

2013. szept. 9. 19:58
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Édesapám cserépkályhás volt.

A hetvenes években csak rossz szeneket lehetett kapni,mindig tanítgatott a szenek tüzelésre.

A mai napig mindent felülről gyújtok meg,tehát egy~másfél nagy vödör szénre teszek pár karvastagságú fát,és egy maréknyi vékonyabb gyújtóst,ezt gyújtom meg.

Alsó ajtó teljesen nyitva...ha van a felső ajtón,azt is nyisd ki.

Ha a fa elégett,a felső levegőt negyedére venni.

Ha a szén a tűzrácsig átízzott,a fölső ajtón elzárni a levegőt,a hamuajtón is csak keveset kapjon.

Nem kell/szabad gamóval piszkálni a tüzet.

2013. szept. 9. 23:15
 4/5 anonim ***** válasza:

A cserépkályhát úgy a legkönnyebb fölrobbantani,ha az izzó parázsra annyi szenet raksz,hogy lefeketedik. Ekkor csak füstöl,éghető gázokkal telnek meg a füstjáratok,és az egész zsák.

Amikor eléri a szén a gyulladási hőmérsékletet a parázstól,begyulladhatnak a gázok is...és azok sokat tudnak tágulni égéskor!

Ha teszel a parázsra,sose feketítsd,fojtsd el teljesen,inkább többször,kevesebbet.

A fölülről gyújtás nagy előnye,hogy a széngázok fölfelé szállva azonnal elégnek,így kevésbé füstöl...kevésbé kormolódik a belseje.

2013. szept. 9. 23:27
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi szépen a tanácsokat. Igazából attól félek, hogy ne nagyon jöjjenek gázok a szoba felé. Majd ha jön a fűtésszezon, kipróbáljuk.
2013. szept. 10. 18:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!