Hogyan kell szénnel tüzelni cserépkályhában?
1-2 lapát szén még nem biztos hogy felmelegiti a kályhát .
Így,mikor még van parázs ,dobjál rá egy lapáttal .Ne többet,mert a nagy hőtől az ajtó is nagyon felmelegszik,sőt a belső még vörösen izzik is .
A felső ajtó huzat szabályzóján be lehet kukkantani,ég e még ,vagy már csak parázs van .A tűztér ajtó kinyitása előtt a
hamutér ajtót be kell zárni,így a kémény befelé szívja az esetleges égés terméket .
Az első fűtésnél kell nagyon figyelni,a tapasztalat hiánya miatt .
Édesapám cserépkályhás volt.
A hetvenes években csak rossz szeneket lehetett kapni,mindig tanítgatott a szenek tüzelésre.
A mai napig mindent felülről gyújtok meg,tehát egy~másfél nagy vödör szénre teszek pár karvastagságú fát,és egy maréknyi vékonyabb gyújtóst,ezt gyújtom meg.
Alsó ajtó teljesen nyitva...ha van a felső ajtón,azt is nyisd ki.
Ha a fa elégett,a felső levegőt negyedére venni.
Ha a szén a tűzrácsig átízzott,a fölső ajtón elzárni a levegőt,a hamuajtón is csak keveset kapjon.
Nem kell/szabad gamóval piszkálni a tüzet.
A cserépkályhát úgy a legkönnyebb fölrobbantani,ha az izzó parázsra annyi szenet raksz,hogy lefeketedik. Ekkor csak füstöl,éghető gázokkal telnek meg a füstjáratok,és az egész zsák.
Amikor eléri a szén a gyulladási hőmérsékletet a parázstól,begyulladhatnak a gázok is...és azok sokat tudnak tágulni égéskor!
Ha teszel a parázsra,sose feketítsd,fojtsd el teljesen,inkább többször,kevesebbet.
A fölülről gyújtás nagy előnye,hogy a széngázok fölfelé szállva azonnal elégnek,így kevésbé füstöl...kevésbé kormolódik a belseje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!