Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mi van akkor, ha vevőként nem...

Mi van akkor, ha vevőként nem írom alá az ingatlanos lapját?

Figyelt kérdés
Mármint , ha olyat akarnak aláíratni, hogy csak rajtuk keresztül vásárolhatom meg.

2013. máj. 16. 12:23
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

nem érted.

én elismerem ,hogy megmutatta, azt alá is írnám. VISZONT.

nem vagyok hajlandó lemondani arról a jogomról ,hogy bármikor,bárkin keresztül megvehessem.

Ha az ingatlanos nem hírdetné, akkor ugyanúgy rátalálnék , mert akkor a tulajdonos hírdetné.

2013. máj. 16. 13:58
 12/22 A kérdező kommentje:

#10-es:

nem is kötöttem szerződést,nem tudom ezt honnan vetted.

ezért nem írok alá semmit.

2013. máj. 16. 13:59
 13/22 anonim ***** válasza:

Vevőként nem kell semmit fizess! Aláírni egy megtekintési lapot íratnak alá amikor megmutatnak egy ingatlant de ez neked nem jár kötelezettséggel csak igazolás hogy megnézted és az eladó ha neked adja el fizetnie kell feléjük a díjat. Olyan irodával ne foglalkozz amelyik kér tőled valamit előre. Nézelődj tovább lehet fent van az az ingatlan máshol is másik irodától esetleg a tulajtól. Én vevő is voltam volt olyan lakás amit nagyon megakartam venni 3 ingatlanossal is beszéltem mégis megvették előttem de utólag nem bánom. Többet is néztem sehol nem kértek pénzt vagy szerződés aláírást tőlem mint vevőtől. Eladóként fel fizetni nekik a jutalékukat de az benne van az eladási árban.

Melyik irodáról van szó?

2013. máj. 16. 14:04
 14/22 A kérdező kommentje:

13-as:

Velem nem csak azt akarták aliratni, hogy megtekintettem, hanem azt is ,hogy ha megveszem ezt az ingatlant úgy, hogy rajtuk kívűl akkor 500k-t kell fizetnem kötbérként.

iroda: Budapest,OC.

2013. máj. 16. 14:07
 15/22 anonim ***** válasza:
Ne írj alá semmit! Ne is foglalkozz velük az eladóval is kizárólagos szerződést kötnek és magas a jutalékuk. Én eladóként sem foglalkozom velük pedig hetente hívogatnak. A dunások sem különbek bár ott ha jól emlékszem vevőként nem kértek olyan papír aláírását mint amit tőled. Legalább is 4-5 éve nem kérték.
2013. máj. 16. 14:13
 16/22 Shai-Hulud ***** válasza:

#10-es vagyok

Ha NEM kötöttél szerződést, akkor nem is kell fizetned. A megtekintést nyugodtan aláírhatod (az eladó felé az ingatlanos azzal igazolja, hogy dolgozott), de mást, kötelezvényt, hasonlót NE ÍRJ ALÁ, és ekkor nem is követelhetnek tőled semmit.

Ezért írtam, hogy HA aláírtál hasonlót, az kötelező érvényű, de ha NEM írtál alá, akkor anélkül nem lehet téged fizetésre kötelezni.

(Persze az ingatlanos is igyekszik minél több pénzt lehúzni az üzletről, de ne engedj neki. Valószínűleg ő már az eladótól amúgy is megkapja a jutalékát.)

2013. máj. 16. 14:14
 17/22 anonim válasza:
100%

Én értem, mit akar kérdezni a kérdező, de mintha senki sem arra válaszolna.

Szóval talált egy hirdetést, elment megnézni az ingatlanossal, aki ekkor egy papírt nyomott az orra alá. 2 részletben kellett aláírnia. Egyik résznél az aláírásával igazolta, hogy MEGNÉZTE az ingatlant, azaz megmutatta az XY nevezető ingatlanos. Ez idáig teljesen korrekt.

A másik a lényeges, miszerint az aláírásával ELFOGADJA azt, hogy ha azt az ingatlant megvásárolja, akkor vagy az ingatlanirodán keresztül (akinek az ingatlanosa mutatta meg), vagy ha őket megkerülve teszi (pl.: közvetlen az eladótól), akkor köteles lesz 500 ezer Ft-nyi kötbért az ingatlanirodának fizetni.

Azaz nem kötelezik semmire, nem kell fizetnie semmit. A második aláírással azt várják el, hogy vagy csak rajtuk keresztül veheti meg, vagy ha másképp oldja meg, akkor "büntetésként" kötbért kell az ingatlanirodának fizetni.

2013. máj. 16. 14:29
 18/22 anonim válasza:

#17-es vagyok:

Az utolsó bekezdés helytelen, mert kötelezik arra, hogy vagy rajtuk keresztül veszi meg, vagy kötbért fizet.

De jelenleg semmiféle pénzbeni követeléssel nincsenek, csak abban az esetben lesznek, ha a tulajtól akarja megvenni az ingatlanirodát megkerülve.

2013. máj. 16. 14:37
 19/22 anonim ***** válasza:

"én elismerem ,hogy megmutatta, azt alá is írnám. VISZONT.

nem vagyok hajlandó lemondani arról a jogomról ,hogy bármikor,bárkin keresztül megvehessem.

Ha az ingatlanos nem hírdetné, akkor ugyanúgy rátalálnék , mert akkor a tulajdonos hírdetné."

Ha a tulajdonos meghirdeti, te rátalálsz és amikor mész megnézni a lakást akkor jössz rá, hogy hoppá, pont ezt a lakást néztem meg az ingatlanossal de meg is veszem, és megegyeztek rajta kívül, akkor az eladón ugyanúgy követelik a jutalékot. Amikor megbízást adtam az ingatlanosoknak (nem kizárólagosat) akkor megmondta mindegyik, hogy ha eladom a lakást és ők még nem hoztak senkit, akkor elég annyi, hogy szólok, tárgytalan. Ha viszont már hoztak oda valakit, akkor kérik a vevő nevét, hogy az ő ügyfelüknek adtam-e el, vagy sem.

Nézd, ez egy olyan szolgáltatás amit ki lehet kerülni, de ha igénybe veszed, akkor vannak feltételei.

Az ingatlanos is érthető: kimegy az eladóhoz, fotóz, mér, kikérdez, az irodában feltölti az adatbázisba. A vevővel szintén kimegy, ez már több óra munka és rohangászás, autózás/parkoló fizetése, stb. Persze, hogy akarnak látni ebből pénzt ha az eladó és a vevő egymásra találnak, és az is jogos, ha nem fogadják el azt kifogásnak, hogy a vevő azt mondja: oké, megmutattátok a lakást, de utána pont erre sétáltattam a kutyám és megláttam az eladó táblát az ablakban, én ezért vettem meg...

2013. máj. 17. 03:06
 20/22 anonim ***** válasza:
15: Én velük is kötöttem szerződést (OC, Duna), és nem kizárólagosat. Mindegyiknél volt ez az opció, csak a jutalék százaléka változott. Fejből nem emlékszem a pontos számokra, de pl ha kizárólagos a szerződés akkor 3% a jutalék, ha nem kizárólagos akkor 4,5%.
2013. máj. 17. 03:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!