Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Egy 100nm-es családi házhoz...

Egy 100nm-es családi házhoz nem elég teljesítményre egy 26,5kW-os vegyes tüzelésű kazán?

Figyelt kérdés

A ház 25 éve épült, B30-as blokktéglából. A nyílászárók még az eredetiek, azaz fa szerkezetűek, hagyományos üveggel duplán üvegezettek, de jól záródnak, nem huzatosak.

Külső hőszigetelés a házon egyelőre nincs még.

Kinéztem egy öntöttvas kazánt, ami szénre 26,5, fára 21,2kW-os lenne. A gázkazánunk is 21kW-os, amit a tervezésnl mérnök számolt ki, hogy ennyi kell.

A boltban, ahol venni szeretném az öntöttvas kazánt azt mondták hogy ez a 26,5kW-os kazán kicsi lesz és vegym inkább az egyel nagyobb 36kW-ost.

Én már több fórumot, cikket is átnéztem és úgy érzem, hogy a 36kW nagyon sok.

2009. szept. 8. 11:32
 1/3 anonim ***** válasza:

Nálunk 170 m2-es házra 50 kW-os kazán van, de ez nagyon túl van méretezve, olyan okból, hogy előbb-utóbb beépítjük az emeletet is.

Szerintem is elég lesz nektek a kisebb.

2009. szept. 8. 12:42
 2/3 Harmoka ***** válasza:
A mi házunk 73-ban épült, magasföldszintes, szintenként 84 négyzetméter és a mi öntöttvas kazánunk is ekkora volt, a mostani gázkazánunk is 25 kW-os és teljesen megfelelő, akkor is jó volt amikor nem volt műanyag ablak (2 éve cseréltük), keringetőszivattyúval megy és semmi probléma nincs vele. Mi nem fűtünk 22 fok fölé, de azt is elbírná a kazán, a pénztárcám nem!
2009. szept. 8. 12:44
 3/3 A kérdező kommentje:

Nem tudom mi számít magasföldszintesnek, a mi házunk részben alá van pincézve és kicsit lejt is a telek. Így az É-i oldalon kb. 50cm, a D-in 80cm-es a lábazat. Bár nem hiszem, hogy ez lényegesen befolyásolja egy épület hőigényét.

Valószínűleg meg fogom venni ezt a 26,5kW-os kazánt. Pár éven belül mi is tervezzük a nyílászárócserét és a hőszigetelést. Lehet, hogy addig lassabban fogja fölfűteni a házat, de nem szeretnék pár év múlva, mikor meglesz a szigetelés, megint kazánt cserélni.

Jöhetnek még tapasztalatok, tanácsok!

2009. szept. 12. 10:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!