Egy 100nm-es családi házhoz nem elég teljesítményre egy 26,5kW-os vegyes tüzelésű kazán?
A ház 25 éve épült, B30-as blokktéglából. A nyílászárók még az eredetiek, azaz fa szerkezetűek, hagyományos üveggel duplán üvegezettek, de jól záródnak, nem huzatosak.
Külső hőszigetelés a házon egyelőre nincs még.
Kinéztem egy öntöttvas kazánt, ami szénre 26,5, fára 21,2kW-os lenne. A gázkazánunk is 21kW-os, amit a tervezésnl mérnök számolt ki, hogy ennyi kell.
A boltban, ahol venni szeretném az öntöttvas kazánt azt mondták hogy ez a 26,5kW-os kazán kicsi lesz és vegym inkább az egyel nagyobb 36kW-ost.
Én már több fórumot, cikket is átnéztem és úgy érzem, hogy a 36kW nagyon sok.
Nálunk 170 m2-es házra 50 kW-os kazán van, de ez nagyon túl van méretezve, olyan okból, hogy előbb-utóbb beépítjük az emeletet is.
Szerintem is elég lesz nektek a kisebb.
Nem tudom mi számít magasföldszintesnek, a mi házunk részben alá van pincézve és kicsit lejt is a telek. Így az É-i oldalon kb. 50cm, a D-in 80cm-es a lábazat. Bár nem hiszem, hogy ez lényegesen befolyásolja egy épület hőigényét.
Valószínűleg meg fogom venni ezt a 26,5kW-os kazánt. Pár éven belül mi is tervezzük a nyílászárócserét és a hőszigetelést. Lehet, hogy addig lassabban fogja fölfűteni a házat, de nem szeretnék pár év múlva, mikor meglesz a szigetelés, megint kazánt cserélni.
Jöhetnek még tapasztalatok, tanácsok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!