Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogy lesz saját otthonom?

Hogy lesz saját otthonom?

Figyelt kérdés

23 éves vagyok, a szüleimmel élek. A fizetésemből hazaadok, illetve tandíjat, telefonszámlát, stb fizetek, nem igazán marad. Max 10 ezer forintot tudnék félretenni. A szüleim nem tudnak segíteni, nem lesz sosem pénzem arra, hogy önerőből kifizessek x összeget, így még hitelképes sem leszek.Hogy lesz valaha saját lakásom, házam? Az albérletet átmeneti állapotnak tekintettem mindig is, amíg a sajátra nincs meg, de nekem így, hogy teljesen egyedül vagyok, hogy fog ez menni? Még 2 és fél év, hogy lediplomázzak, azután gondoltam az elköltözést, de nem igazán látom át, mi lenne a jó döntés. Menjek albérletbe, és készüljek fel, hogy lehet, hogy mindig ott fogok élni? És nem lesz saját? Kertes házról álmodom, naiv vagyok?

Más hogyan csinálja?

2013. febr. 10. 19:58
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Ha lesz diplomád akkor nyelvvizsgád is lesz és akkor gondolom fogod is beszélni azt az idegennyelvet.

Ha németül tudsz akkor irány Németország. Igaz hogy ott sincs kolbászból a kerítés de ott a minimálbérből is simán meg lehet élni.

2013. febr. 10. 23:05
 12/17 A kérdező kommentje:

Szia!

Biztos könnyebb lenne, de maradok a megdolgozom mindenért életnél. Azért köszi :)

2013. febr. 10. 23:05
 13/17 A kérdező kommentje:
Beszélni fogom igen. :) Angolt tanulok egyébként, bár tervben van a második nyelv is, ami német lenne. De még mindig nem a külföld a célom :) Köszönöm a válaszod!
2013. febr. 10. 23:07
 14/17 anonim ***** válasza:
Lakj a szüleiddel addig, amíg meg nem házasodsz. Az albérlet csak viszi a pénzt, ennyit fel kell áldoznod a kényelmedből.
2013. febr. 11. 11:08
 15/17 anonim ***** válasza:

Jó azt olvasni, hogy valakinek nem a külföld az életcélja. :) Valóban nincs külföldön sem kolbászból a kerítés, igazán jól ott is csak versenyképes (hiány)szakmákkal lehet keresni, ráadásul család, barátok távol. Döbbenet, hogy emberek ezt sulykolják a fiatalokba, hogy "menj el ebből a fostalicska országból". Mégiscsak "itthon vagy otthon", bármilyen nehéz is. (Mielőtt bárki meggyanúsítana....nagyon nem vagyok Orbán fanatikus...)

A kérdésre válaszolva: nem könnyű a helyzet. Nem tudom, hogy hol élsz, de a szülői ház akkor megoldás diploma után, ha tudsz állást szerezni a környéken, egyébként sajnos mozdulni kell más városba, más országrészbe esetleg, az meg albi...

A lakástakarék jó ötlet, mindenképpen belevágnék a helyedben. A másik, hogy a kiadásaidat át lehetne nézni, lehet többet is meg lehetne spórolni a 10 eFt-nál. Pl. mekkora a telefonszámla, mennyit adsz haza (sajnos több esetben láttam már, hogy valakitől többet vártak el a szülei, mint amennyi reális volt), mit takar a "stb.". Suli alatt jó lenne összehozni havi 20000 Ft megtakarítást. Ha lediplomázol, akkor már nem kell tandíjat kifizetni, az így felszabaduló összeg is mehet megtakarításba. Diplomával esetleg egy magasabb fizetésű pozíciót is meg lehet célozni, ha ez sikerül, akkor a pluszjövedelem szintén mehet megtakarításba. Nyaralás, utazás, buli nagyon mértékkel, autóra nem nagyon gondolnék. Ha van szabadidőd és van olyan tantárgy, amiből nagyon jó vagy, esetleg magántanítást lehet vállalni még jövedelem kiegészítésnek. Nekem nagyjából így sikerült: otthon laktam, Pesten tanultam (igaz államilag finanszírozott képzésen), végigdolgoztam az egyetemet (irodai meló, plusz magántanítás). Ami szerencsés volt, hogy nem kellett hazaadnom pénzt, anyuék ennyivel, meg a tankönyvek árával tudtak hozzájárulni a dologhoz....ruháimat, szórakozásomat én fizettem.

Pesten egy nagy belmagasságú (régi típusú bérházban) kis lakás (olyan 30-35 nm) ára kb. 7,5-9 millió Ft között van (nem a legjobb, de nem is gáz környéken), tehát 30 % önerőt nézve kellene olyan 2,5 millió Ft legalább, de jobb lenne olyan 3,5 millió Ft.

Hitelről tudni kell, hogy az egy dolog, hogy kell a 30 % önerő, de figyelik azt is, hogy mekkora hiteltörlesztést bír el a fizetésed, ami szintén egy komoly korlát. Egyébként én közgazdászként azt mondom, hogy lehet szidni a hitelt, de azért ahhoz, hogy egyről a kettőre lehessen jutni, legtöbbször elengedhetetlen. Ésszel kell felvenni, szigorúan csak annyit, amennyit muszáj és legtöbbször csak hosszú távú beruházási cél megvalósításához érdemes (pl. lakás). Hitel nélkül tényleg lehetne 50 éves korig spórolgatni, akkor meg ki tudja, hol lesznek az ingatlanárak...

Ja és még valami....nem feltétlenül kell a hosszútávú egyedüllétre berendezkedni...Ha a jó kakasudvarban keresgélsz, akkor lehet találni komolyan gondolkodó fiút, akivel lehet hosszú távra tervezni. :)

2013. febr. 11. 11:12
 16/17 anonim ***** válasza:
Sajnos kilátástalan helyzetben vagy még ha nehéz is ezt kimondani.Egyedül házat lakást szerezni képtelenség.Ha lesz egy megbízható társad akkor ketten elérhetitek ezt de még úgy sem könnyű. Vagy keress egy pénzes pasit vetesd el magad ess teherbe szülj válj el és tiéd a ház a pasi meg mehet a p.csába.Sok nő így csinálja.Persze szerintem te nem ilyen vagy.
2013. febr. 12. 13:48
 17/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm, jól gondolod, nem vagyok ilyen. Sem magamnak, sem a gyerekeimnek nem szánok ilyen életet. Végülis, az utcasarokra is ki lehet állni,de ha én így akarnék élni, nem itt kérnék tanácsot :)A piac egyébként is telített ;)

Kedves közgazdász, köszönöm a kimerítő választ :) Igen, a hitel sokszor elengedhetetlen, és bár nagyon nem vagyok a híve, lakás, ház esetén én is úgy látom, nincs más megoldás. Átszámolom még egyszer a kiadásaim, hátha félre tudok tenni,aztán diplomaosztás során meglátjuk, hogy állok :)

Köszönöm mindenkinek !

2013. febr. 12. 20:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!